Ένοχος για υπεξαίρεση ο επικριτής του Πούτιν

Το δικαστήριο έκρινε τον Αλεξέι Ναβάλνι ένοχο για υπεξαίρεση, απιστία και άλλες κατηγορίες οικονομικής απάτης. Είναι από τους μεγαλύτερους επικριτές του Πούτιν και υποψήφιος για τις δημοτικές εκλογές στη Μόσχα.

Ένοχος για υπεξαίρεση ο επικριτής του Πούτιν

Ένοχος για υπεξαίρεση, απιστία και άλλες κατηγορίες οικονομικής απάτης βρέθηκε από ρωσικό δικαστήριο ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος είχε κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις εναντίον του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η εισαγγελία έχει εισηγηθεί την φυλάκιση του για έξι χρόνια, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει πως η δίωξή του έχει πολιτικό κίνητρο. O Nαβάλνι έχει θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος της Μόσχας στις επικείμενες εκλογές.

Το δικαστήριο του Κίροφ έκρινε τον Ναβάλνι ένοχο το πρωί της Πέμπτης. Αναμένεται να του επιβάλει την ποινή αργότερα μέσα στην ημέρα. Ο ίδιος ο Ναβάλνι είχε προβλέψει εδώ και καιρό ότι θα κριθεί ένοχος, αν και εξακολουθεί να ελπίζει ότι η ποινή που θα του επιβληθεί θα είναι με αναστολή. «Καταλαβαίνω ότι θα κριθώ ένοχος» δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό την προηγούμενη εβδομάδα και συμπλήρωσε: «Το μόνο ερώτημα, και είναι ιδιαίτερο θέμα, είναι εάν η κατασκευασμένη αυτή υπόθεση θα οδηγήσει σε ποινή με αναστολή για μένα ή εάν αυτή η κατασκευασμένη υπόθεση θα οδηγήσει σε πραγματική κάθειρξη».

Ο Ναβάλνι κρίθηκε ένοχος για ηγεσία ομάδας που υπεξαίρεσε 16 εκατ. ρούβλια (περίπου 380.000 ευρώ) κατά την άμισθη απασχόλησή του στην δημόσια εταιρεία ξυλείας Kirovles το 2009.

Εκείνη την περίοδο, ο Ναβάλνι, νομικός ο ίδιος, είχε ξεκινήσει το μπλογκ που στηλίτευε υποθέσεις διαφθοράς στη Ρωσία, χάρη στο οποίο αργότερα θα γινόταν μία από τις ηγετικές προσωπικότητες στις διαδηλώσεις του 2011 εναντίον του Πούτιν κατά την επιστροφή του στο Κρεμλίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v