Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 80 δισ. για ΕΚΤ από τα πακέτα στήριξης

Ο ύστατος δανειστής έχει κρίσιμο αλλά τελικά και προσοδοφόρο ρόλο, σχολιάζει ο κ. Uttermann της Allianz. Υπολογίζει στα 80 δισ. ευρώ τα κέρδη της ΕΚΤ από τα προγράμματα στήριξης. Από αυτά θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί νέα στήριξη σε Ελλάδα, δηλώνει.

Κέρδη 80 δισ. για ΕΚΤ από τα πακέτα στήριξης

Πόσο στοιχίζουν τελικά τα προγράμματα διάσωσης τις πιστώτριες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. Ένα ερώτημα που τέθηκε επίμονα κατά την ακροαματική διαδικασία στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας και που θα έπρεπε να τίθεται επί τάπητος κατά την εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία.

Η απάντηση έρχεται από τον Andreas Utermann, chief investment officer της Allianz Global Investors, ο οποίος με άρθρο του στους Financial Times επισημαίνει τα κέρδη που αποκομίζουν οι κεντρικές τράπεζες από τα πακέτα στήριξης του ευρωπαϊκού Νότου.

«Μέσω του προγράμματος της αγοράς καλυμμένων ομολόγων και μετοχών το οποίο στη συνέχεια εκθρονίστηκε από το πρόγραμμα ΟΜΤ, η ΕΚΤ απέκτησε την περίοδο 2009 – 2012 τίτλους αξίας 276 δισ. ευρώ. Εκεί περιλαμβάνονται σημαντικές θέσεις σε κρατικά ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης – ποσοστό μεγαλύτερο από 50% των ελληνικών τίτλων που κυκλοφορούν και το ένα τέταρτο του πορτογαλικού χρέους – όπως επίσης και εταιρικά ομόλογα» αναφέρει ο κ. Utermann και συμπληρώνει: «Δεδομένου ότι συνήθως κρατά κανείς αυτούς τους τίτλους μέχρι τη λήξη τους, η βασική πηγή κερδών είναι το κουπόνι και όχι η κεφαλαιακή ανατίμηση. Εάν θεωρήσουμε ότι δεν θα υπάρξουν νέες χρεοκοπίες, τότε τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να αποφέρουν καθαρά κέρδη της τάξεως των 70-80 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 9 δισ. ευρώ είναι από το ελληνικό χρέος».

«Υπό αυτή την οπτική, ο ύστατος δανειστής παίζει κρίσιμο αλλά τελικά προσοδοφόρο ρόλο» σχολιάζει ο κ. Utermann και καταλήγει: «Σε περίπτωσης που η Ελλάδα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική στήριξη με εμπλοκή του δημοσίου για πρώτη φορά, τότε κάποιο από το κόστος θα καλύπτεται τουλάχιστον από τα έσοδα που αποκόμισε η ΕΚΤ από τα προηγούμενα προγράμματα. Εάν αυτό είχε γίνει καλύτερα κατανοητό, ίσως η αντίθεση της κοινής γνώμης στα προγράμματα στήριξης να είχε μετριαστεί»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v