Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιθανή η εξαγορά της KPN από τον Κάρλος Σλιμ

Η America Movil αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό της ανακοίνωσης της KPN, πέραν του να αναφέρει ότι θα διατηρήσει τις δυο θέσεις της στο διοικητικό συμβούλιο της ολλανδικής τηλεπικοινωνιακής.

Πιθανή η εξαγορά της KPN από τον Κάρλος Σλιμ
Η America Movil του μεξικάνου δισεκατομμυριούχου Κάρλος Σλιμ, η οποία είναι βασικός μέτοχος της ολλανδικής τηλεπικοινωνιακής KPN, «έσπασε» τη συμφωνία που προέβλεπε ότι θα κρατήσει την συμμετοχή της σε ποσοστό χαμηλότερο του 30%, γεγονός ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι πιθανόν να υποβάλλει προσφορά για ολόκληρη την ολλανδική τηλεπικοινωνιακή, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η KPN ανακοίνωσε σήμερα ότι η America Movil, που κατέχει κάτι λιγότερο από το 30% της KPN, είχε δικαίωμα να «σπάσει» την εν λόγω συμφωνία μετά την προσφορά που κατέθεσε η Telefonica για την απόκτηση της γερμανικής θυγατρικής κινητής τηλεφωνίας της KPN, της E-Plus.

Η America Movil γνωστοποίησε την Παρασκευή ότι ακόμα σκέφτεται εάν θα υποστηρίξει την προτεινόμενη πώληση της E-Plus. Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά κινητής τηλεφωνίας της Ευρώπης.

Η μεξικάνικη εταιρεία, η οποία έχει χάσει από πέρυσι περίπου 2 δισ. ευρώ από την επένδυσή της στην KPN, αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό της ανακοίνωσης της KPN, πέραν του να αναφέρει ότι θα διατηρήσει τις δυο θέσεις της στο διοικητικό συμβούλιο της ολλανδικής τηλεπικοινωνιακής.

Εκπρόσωπος της KPN δήλωσε πως η America Movil δεν έχει επικοινωνήσει τις προθέσεις της, όπως το εάν σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιό της στο 30%, επίπεδο που θα πυροδοτούσε υποχρεωτική προσφορά για την εξαγορά ολόκληρου του ομίλου.

Σημειώνεται ότι οι δυο εταιρείες είχαν συμφωνήσει την συνεργασία τους τον Φεβρουάριο, κατά την περίοδο της ύψους 4 δισ. ευρώ αύξησης κεφαλαίου της KPN, περιλαμβανομένης της έκδοσης μετοχών στην οποία συμμετείχε και η America Movil.

Θεωρητικά, αυτή η συμφωνία ήταν αόριστη, με περίοδο προειδοποίησης δυο μηνών. Η KPN ανέφερε σήμερα πως η America Movil είχε το δικαίωμα να «σπάσει» τη συμφωνία χωρίς προειδοποίηση μετά την προσφορά για την E-Plus.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Ιουλίου, όπως είχαν μεταδώσει οι Financial Times, η ολλανδική τηλεπικοινωνιακή συμφώνησε την πώληση της E-Plus στην Telefónica έναντι € 5 δισ. ευρώ σε μετρητά και ενός ποσοστού στον διευρυμένο όμιλο.

Η συμφωνία, όπως γνωστοποιήθηκε, θα χωρίζεται σε δύο φάσεις. Αρχικά, η Telefónica Deutschland θα αποκτήσει το 100% της E-Plus έναντι € 3,7 δισ. σε μετρητά και ποσοστό 24,9% στον νέο όμιλο που θα προκύψει.

Η καταβολή των μετρητών θα χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης δικαιωμάτων ύψους € 3,7 δισ., εκ των οποίων τα τρία τέταρτα θα προεγγραφούν από την ισπανική μητρική της Telefónica Deutschland, ανάλογα με το μερίδιο που κατέχει στην γερμανική εταιρεία.

Στη δεύτερη φάση της συμφωνίας, η Telefónica θα αποκτήσει μερίδιο 7,3% του ομίλου που θα προκύψει έναντι € 1,3 δισ. από την KPN.

Ως αποτέλεσμα, η Telefónica και η KPN θα κατέχουν το 65% και 17,6% της Telefónica Deutschland, αντίστοιχα, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία. Το υπόλοιπο ποσοστό θα είναι free float.

Η εταιρεία που θα προκύψει θα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη Γερμανία, κατέχοντας μερίδιο 38% της αγοράς των συνδρομητών, ξεπερνώντας τη Vodafone και την T-Mobile.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v