ΕΚΤ: Προς δημοσίευση κανονισμών για ΕLA

Στη δημοσίευση λεπτομερειών σχετικά με τον ELA αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο Benoit Coeure και ο Joerg Asmussen τάχθηκαν υπέρ της κοινοποίησης των πρακτικών των συνεδριάσεων της κεντρικής τράπεζας.

ΕΚΤ: Προς δημοσίευση κανονισμών για ΕLA

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να δημοσιεύσει λεπτομέρειες σχετικά με τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA), σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ανέφερε ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε στη συνεδρίαση στα μέσα Ιουλίου να προχωρήσει στην δημοσίευση των κανονισμών με βάση τους οποίους οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να προσφέρουν έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέθεσαν κοινό αίτημα για την δημοσίευση των, μυστικών, πρακτικών των μηνιαίων συνεδριάσεων καθορισμού πιστωτικής πολιτικής, ώστε να βελτιωθεί η διαφάνεια.

Η ΕΚΤ είναι η μόνη μεγάλη κεντρική τράπεζα που δεν κοινοποιεί τα πρακτικά των τακτικών συνεδριάσεών της, παρά τα κρατά κλειδωμένα στα αρχεία για 30 χρόνια. Το μέτρο αυτό είχε σχεδιαστεί ώστε τα 23 μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να μπορούν να λάβουν αποφάσεις που ενδεχομένως είναι ενάντια στα εθνικά συμφέροντα.

Ο Γάλλος Benoît Coeuré και ο Γερμανός Jörg Asmussen, που είναι μέλη και του 6μελούς εκτελεστικούς συμβουλίου, τάχθηκαν υπέρ της κοινοποίησης των πρακτικών. «Η κοινωνία απαιτεί διαφάνεια και υπευθυνότητα. Πιστεύω προσωπικώς ότι η κοινοποίηση πρέπει να ξεκινήσει σύντομα,» δήλωσε ο κ. Coeuré.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v