Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Έλεγχος στα βιβλία μεγάλων τραπεζών

Έλεγχο στα βιβλία των μεγάλων ιταλικών τραπεζών πραγματοποιεί η Τράπεζα της Ιταλίας, σύμφωνα με την WSJ. Ανησυχία για την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πιθανή η λήψη μέτρων για ενίσχυση "μαξιλαριού" ασφαλείας.

Ιταλία: Έλεγχος στα βιβλία μεγάλων τραπεζών

Η Τράπεζα της Ιταλίας πραγματοποιεί σιωπηλά έλεγχο στα βιβλία ορισμένων εκ των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, οδηγώντας ενδεχομένως ορισμένα ιδρύματα στην πώληση στοιχείων ενεργητικού, μεταδίδει η Wall Street Journal επικαλούμενο έγγραφο της κεντρικής τράπεζας. 

Οι έλεγχοι της κεντρικής τράπεζας, οι οποίοι δεν είχαν γίνει ως τώρα γνωστοί, πραγματοποιούνται την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση ορισμένων τραπεζών, λόγω της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Η τρέχουσα επιχείρηση αποτελεί συνέχεια ενός προηγούμενου γύρου ελέγχων, που ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να ζητήσει την δημιουργία ενός επιπρόσθετου "μαξιλαριού" ασφαλείας 3,4 δισ. ευρώ για τις απώλειες από τα "κόκκινα" δάνεια. 

Τώρα η Τράπεζα της Ιταλίας θέλει να ψάξει ακόμα βαθύτερα στα χαρτοφυλάκια δανείων των μεγαλύτερων ιταλικών τραπεζών, ενώ θα πραγματοποιήσει επί τόπου έρευνες σε περίπου είκοσι μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 

Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται για 27 συνεχόμενους μήνες, αγγίζοντας το Μάρτιο τα 249 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 14,2% του συνόλου των δανείων. Στο τέλος του 2010, το ποσό έφθανε μόλις στα 157 δισ. ευρώ. 

"Η κατάσταση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι κρίσιμη" ανέφερε αναλυτής στη WSJ. "Η Τράπεζα της Ιταλίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος της χώρας προσπαθεί να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι έχει υπό έλεγχο το πρόβλημα" πρόσθεσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v