Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ινστιτούτο Levy: Ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα

Οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την Ελλάδα σε μια ύφεση μεγαλύτερη και από αυτή του 1929, εκτιμά σε μελέτη του το Οικονομικό Ινστιτούτο Levy, προτείνοντας ένα σχέδιο Μάρσαλ για την χώρα. Προειδοποιεί για αύξηση ανεργίας ως και στο 34%.

Ινστιτούτο Levy: Ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα

Η παταγώδης αποτυχία των πολιτικών "επεκτατικής λιτότητας" έχει βάλει την Ελλάδα σε τροχιά χειρότερη και από αυτήν της κρίσης του 1929, αναφέρει μελέτη του Οικονομικού Ινστιτούτου Levy, η οποία προτείνει μια στρατηγικη ανάκαμψης παρόμοια με αυτήν του σχεδίου Μάρσαλ.

"Μια στρατηγική ανάκαμψης στα πρότυπα του σχεδίου Μάρσαλ που θα στοχεύει στην δημόσια κατανάλωση και τις επενδύσεις, είναι ρεαλιστική και έχει φέρει αποτελέσματα κατά το παρελθόν" επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η μελέτη υποστηρίζει ότι οι πολιτικές λιτότητας που επέβαλε η τρόικα έχουν αποτύχει και πως η συνέχιση της ίδιας συνταγής απλά θα επιδεινώσει τις προοπτικές για την ανάπτυξη, την ανεργία και το έλλειμμα.

"Με την ανεργία στην Ελλάδα να βρίσκεται τώρα πάνω από το 27% - μια ξεκάθαρη ένδειξη της αποτυχίας της τρόικα να προβλέψει με ακρίβεια τις επιπτώσεις των δικών της πολιτικών, είναι εντυπωσιακό ότι οι αξιωματούχοι της τρόικα συνεχίζουν να ζητούν περισσότερα από τα ίδια" τονίζει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Levy, Δημήτρης Παπαδημητρίου και οι ερευνητές Μιχάλης Νικηφόρος και Gennaro Zezza.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι αν συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας, η ανεργία και η ύφεση θα είναι μεγαλύτερες από ότι προβλέπουν τώρα το ΔΝΤ, η Κομισιόν και η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο των μελετητών, η ανεργία θα φτάσει στο επίπεδο του 34% το 2016 και το έλλειμμα δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 7,6% του ΑΕΠ.

Οι ερευνητές ολοκληρώνουν τη μελέτη προτείνοντας μια στρατηγική ανάκαμψης που επικεντρώνεται σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Οι προβλέψεις τους δείχνουν ότι η χρησιμοποίηση πόρων της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας και άλλων θεσμών της ΕΕ, με μια δημοσιονομική τόνωση ύψους $30 δισ., θα άλλαζε την εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα ξεπερνούσε όλα τα προηγούμενα σενάρια, οι νέες θέσεις εργασίας θα υπερέβαιναν κατά 200.000 τις εκτιμήσεις της τρόικας, ενώ το έλλειμμα θα ήταν χαμηλότερο από τους στόχους.

"Έχουμε δείξει ότι μια σχετικά ήπια δημοσιονομική τόνωση που θα χρηματοδοτηθεί από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα σταματούσε απλώς μια περαιτέρω πτώση του ΑΕΠ και της απασχόλησης, αλλά θα αντέστρεφε την τάση και θα δημιουργούσε προϋποθέσεις ανάκαμψης" αναφέρουν οι ερευνητές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v