Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Χαμηλά επιτόκια για παρατεταμένη περίοδο

Τα επιτόκια θα κινηθούν στα σημερινά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα, τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Σταδιακή η ανάκαμψη ευρωζώνης. Παραμένουν τα καθοδικά ρίσκα. Αμετάβλητο στο 0,5% το επιτόκιο.

Ντράγκι: Χαμηλά επιτόκια για παρατεταμένη περίοδο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει πως τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. 

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΚΤ για τη "μελλοντική καθοδήγηση" ήταν ομόφωνη και βασίζεται στα στοιχεία που δείχνουν πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα μεσοπρόθεσμα.

"Οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές στην ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνουν περιορισμένες μεσοπρόθεσμα" ανέφερε.

Επίσης πρόσθεσε πως η πορεία της οικονομίας πρέπει να είναι σημαντικά καλύτερη από το βασικό σενάριο για να αλλάξει η "μελλοντική καθοδήγηση", σημειώνοντας πως η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας θα παραμείνει επεκτατική.

"Η νομισματική πολιτική θα παραμείνει επεκτατική για όσο καιρό χρειαστεί. Επιβεβαιώσαμε ομόφωνα τη μελλοντική καθοδήγηση που δώσαμε την προηγούμενη φορά. Τα στοιχεία θα πρέπει να είναι σημαντικά καλύτερα από το τρέχον βασικό σενάριο για να αλλάξουμε καθοδήγηση" ανέφερε. 

Σε ερώτηση για το αν η μελλοντική καθοδήγηση αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, απάντησε πως αποτελεί μόνο πρόβλεψη και ότι δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη διορία για αυτήν την "παρατεταμένη περίοδο". 

Εκτιμήσεις για οικονομία ευρωζώνης - Επιβεβαίωση βασικού σεναρίου

Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν αδύναμες, επεσήμανε ο κ. Ντράγκι, προσθέτοντας πως το 2014 η ανάπτυξη στην ευρωζώνη προβλέπεται να επωφεληθεί από μια σταδιακή ανάκαμψη στην παγκόσμια ζήτηση. 

"Συνολικά, η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη θα σταθεροποιηθεί και θα ανακάμψει με αργό ρυθμό. Τα ρίσκα γύρω από την οικονομία παραμένουν καθοδικά. Οι πρόσφατες εξελίξεις στις συνθήκες στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και οι επακόλουθες αβεβαιότητες μπορεί να έχουν τη δυναμική να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές συνθήκες" υπογράμμισε. 

Παράλληλα, επεσήμανε τους κινδύνους από μια αδύναμη από την αναμενόμενη εγχώρια και παγκόσμια ζήτηση και από την ανεπαρκή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της ευρωζώνης.

Πρόσθεσε πάντως ότι πρόσφατα στοιχεία για την εμπιστοσύνη έχουν δείξει περαιτέρω βελτίωση από τα χαμηλά επίπεδα και επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για σταθεροποίηση της οικονομίας. 

"Με άλλα λόγια, φαίνεται πως τα σημάδια που βλέπουμε τώρα επιβεβαιώνουν το βασικό σενάριο ανάλυσης της ΕΚΤ για το δεύτερο μισό του έτους" τόνισε. 

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Νωρίτερα την Πέμπτη, η ΕΚΤ αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο του ευρώ, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Κατά την τακτική συνεδρίαση του Αυγούστου, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε στη Φρανκφούρτη τη διατήρηση του επιτοκίου στο αρνητικό ρεκόρ του 0,5%.


Το φθινόπωρο θα εξεταστεί η δημοσίευση πρακτικών

Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε την άποψη πως θα ήταν θεμιτή μια πιο πλούσια επικοινωνία για την ΕΚΤ, σημείωσε ο κ. Ντράγκι, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η ευρωζώνη δεν αποτελείται από μια μόνο χώρα και πως η οποιαδήποτε τροποποίηση δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία των μελών.

"Το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα παρουσιάσει στο Διοικητικό Συμβούλιο μια πρόταση προς συζήτηση αυτό το Φθινόπωρο" ανέφερε.

Το ΟΜΤ περιόρισε τους κινδύνους στην ευρωζώνη

Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, το "OMT" (Outrigth Monetary Transactions), έχει μειώσει τους κινδύνους στην ευρωζώνη. 

"Είδαμε μια μείωση στο μέγεθος του ισολογισμού της ΕΚΤ και είδαμε μια σημαντική μείωση στις αποδόσεις. Αυτό ήταν αναγκαίο για την επανενεργοποίηση των δύο καναλιών μέσω των οποίων η τόνωση θα φτάσει τελικά στην πραγματική οικονομία. Το κανάλι των επιτοκίων και το κανάλι της εμπιστοσύνης" εκτίμησε ο κ. Ντράγκι. 

"Βλέπουμε πιθανότατα τα πρώτα σημάδια πως αυτή η σημαντική βελτίωση στην εμπιστοσύνη και στα επιτόκια μεταφέρεται και στην οικονομία. Αλλά όπως είπα πρόκειται για διστακτικά σημάδια" πρόσθεσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v