Τουρκία: Ισόβια κάθειρξη για «εγκέφαλο» της Ergenekon

Το δίκτυο των κοσμικών υπερεθνικιστών, με την κωδική ονομασία Ergenekon, κατηγορείται ότι επιδίωξε δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις προκειμένου να πυροδοτήσει στρατιωτικό πραξικόπημα.

Τουρκία: Ισόβια κάθειρξη για «εγκέφαλο» της Ergenekon

Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε του δικαστήριο της Τουρκίας που δικάζει την υπόθεση Ergenekon, τον πρώην Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατού της Τουρκίας, Ιλκέρ Μπασμπούγ, για τον ρόλο του στην συνωμοσία ανατροπής της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν.

Το δικαστήριο απαγγέλλει αυτή την ώρα τις ποινές για τα 275 άτομα που κατηγορούνται για συνωμοσία, αποφασίζοντας την φυλάκιση σε 12 έως 35 χρόνια για ορισμένους εξ αυτών, αλλά και την αθώωση 21 ατόμων.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το δίκτυο των κοσμικών υπερεθνικιστών, με την κωδική ονομασία Ergenekon, επιδίωξε δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις προκειμένου να πυροδοτήσει στρατιωτικό πραξικόπημα.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατού Μπασμπούγ καθώς και άλλοι στρατιωτικοί, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι, οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι αρνούνται ακόμη και την ύπαρξη του δικτύου και κατηγορούν την κυβέρνηση πως ενορχηστρώνει κατασκευασμένες κατηγορίες με στόχο τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Η εισαγγελία έχει εισηγηθεί ισόβια κάθειρξη για 64 από τους 275 κατηγορούμενους. Όσοι καταδικαστούν αναμένεται να ασκήσουν έφεση.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v