ΒΒG: Πιο ασφαλή τα treasuries δύο χρόνια μετά την S&P

Τα αμερικάνικα ομόλογα αποδεικνύονται πιο ασφαλή από αυτά των κρατών με "AAA" δύο χρόνια μετά την υποβάθμιση από την S&P, εκτιμά το Bloomberg. Η ενίσχυση του δολαρίου, το ρεκόρ του S&P 500 και η διεύρυνση του κενού στις αποδόσεις 5ετων και 10ετων.

ΒΒG: Πιο ασφαλή τα treasuries δύο χρόνια μετά την S&P

Δύο χρόνια μετά την αφαίρεση του ενός "A" από την S&P, η πιστοληπτική αξιοπιστία των ΗΠΑ ενισχύεται με ταχύτερο ρυθμό από τα δώδεκα κράτη που αξιολογούνται με "AAA", εκτιμά το Bloomberg.

Με βάση στοιχεία του πρακτορείου, η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων στα 5ετή και 10ετή ομόλογα είναι μεγαλύτερη από αυτή των κρατών με "AAA".

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε την περασμένη εβδομάδα στο 2,60%, 124 μονάδες βάσης υψηλότερα από την απόδοση του 5ετούς. Η διαφορά αυτή είναι η μεγαλύτερη τα τελευταία δύο χρόνια.

Η μέση διαφορά στις δώδεκα χώρες που αξιολογούνται με "AAA" από την S&P βρίσκεται στις 97 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η διεύρυνση της απόστασης των αποδόσεων στα 5ετή και 10ετή ομόλογα αποτελεί ένδειξη ότι οι επενδυτές σταθερού εισοδήματος προβλέπουν πως οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν με ταχύτερο ρυθμό από τις υπόλοιπες χώρες με υψηλή αξιολόγηση.

Την ίδια ώρα, το κόστος ασφάλισης ενάντια στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ έχει φτάσει στο χαμηλότερο σημείο από το 2009, ενώ το δολάριο έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2008 και ο S&P έφτασε σε νέο ρεκόρ στις 2 Αυγούστου.

Το δολάριο έχει κερδίσει 11% από την ημέρα της υποβάθμισης από την S&P, σύμφωνα με το δείκτη δολαρίου του Bloomberg που καταγράφει τις κινήσεις του αμερικάνικου νομίσματος έναντι του ευρώ, του γεν, της στερλίνας και εφτά ακόμα νομισμάτων.

Ο S&P έχει ενισχυθεί 43% τα τελευταία δύο χρόνια, φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 1.709 μονάδων στις 2 Αυγούστου.

"Οι αγορές μας λένε πως αναμένεται μια επιτάχυνση τα επόμενα τρίμηνα" ανέφερε στο Bloomberg αναλυτής της Deutsche Bank Securities.

Συρρίκνωση ελλείμματος

Εν τω μεταξύ, με βάση τις προβλέψεις του CBO, το έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ έχει αρχίσει να συρρικνώνεται.

Τα υψηλότερα έσοδα από φόρους και οι χαμηλότερες δαπάνες σημαίνουν ότι το έλλειμμα θα συρρικνωθεί στα 378 δισ. δολάρια ή 2,1% του ΑΕΠ το 2015, από 3,4% το 2014, 4% το 2013 και 7% το 2012, σύμφωνα με στοιχεία του CBO.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v