Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Διαφορές ως 774% στο κόστος τηλεφωνήματος

Πολύ μεγάλες και αδικαιολόγητες είναι οι διαφορές στις τιμές με τις οποίες χρεώνονται, για τις ίδιες υπηρεσίες, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων στην ΕΕ. Δέσμη μέτρων τον Σεπτέμβριο προαναγγέλλει η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νέιλι Κρους.

ΕΕ: Διαφορές ως 774% στο κόστος τηλεφωνήματος

Οι χρήστες κινητών τηλεφώνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρεώνονται για τις ίδιες υπηρεσίες με πολύ διαφορετικές τιμές, διαπιστώνει έρευνα της Κομισιόν. Η μεγαλύτερη διαφορά στις τιμές παρατηρείται στις εγχώριες κλήσεις από κινητά τηλέφωνα: διαφορά της τάξεως του 774% ανάμεσα στη Λιθουανία, τη φθηνότερη χώρα, και την Ολλανδία, την ακριβότερη.

Αυτές οι αποκλίσεις δεν δικαιολογούνται από διαφορές στην ποιότητα, στο κόστος παροχής της υπηρεσίας ή στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών στις χώρες αυτές. Από τα παρακάτω στοιχεία, πάντως, προκύπτει ότι η Ελλάδα (σ.σ. με τον κωδικό EL) είναι από τις φθηνότερες στην Ευρώπη.

Μέσο κόστος (σε λεπτά του ευρώ) των κινητών επικοινωνιών ανά λεπτό της ώρας

 

Με αφορμή την έρευνα, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νέιλι Κρους δήλωσε: "Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι 28 ξεχωριστές εθνικές αγορές τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη δεν δημιουργούν για τους καταναλωτές τα οφέλη που θα δημιουργούσε μια ενιαία αγορά. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς και μιας πραγματικά συνδεδεμένης ηπείρου».

Αντίθετα, σε άλλες κατηγορίες βασικών αγαθών και υπηρεσιών στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά οι διαφορές στις τιμές είναι πολύ μικρότερες. Για παράδειγμα, ένα λίτρο γάλακτος κοστίζει από 0,69 έως 0,99 ευρώ: υπάρχει δηλαδή μια διαφορά της τάξεως του 43%. Σποραδικές ή περιστασιακές αγορές, όπως η αγορά ενός iPad, παρουσιάζουν μόνο 11% διαφορά ως προς το κόστος ανάμεσα στις διάφορες χώρες της Ε.Ε.

Τον Σεπτέμβριο, η Νέιλι Κρους πρόκειται να παρουσιάσει μια δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Παραδείγματα τιμών διεθνών κλήσεων από κινητά σε διαφορετικές εταιρείες (ανά λεπτό της ώρας)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v