El-Erian: Επίπλαστη η ηρεμία στις ευρωπαϊκές αγορές

Tα έκτακτα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ κρύβουν τις δυσκολίες που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η οικονομία της ευρωζώνης, εκτιμά ο El-Erian. Ο κίνδυνος να επιστρέψει η αστάθεια στις αγορές. Τα τέσσερα προβλήματα που ζητούν άμεσα λύση.

El-Erian: Επίπλαστη η ηρεμία στις ευρωπαϊκές αγορές

Η πρόσφατη ηρεμία που επικρατεί στην Ευρώπη οφείλεται σε μια σειρά από έκτακτα μέτρα των κεντρικών τραπεζών και κρύβει τα ακόμα ανησυχητικά θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, εκτιμά σε άρθρο του ο Mohammed El-Erian της Pimco.

Όπως υποστηρίζει, η αίσθηση ότι η ευρωζώνη έχει διαφύγει τον κίνδυνο αποτελεί το αποτέλεσμα των έκτακτων δράσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αντιστάθμισαν τις ανεπαρκείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την ελλιπή ζήτηση και το υπερβολικό χρέος.

Ωστόσο, προειδοποιεί, αν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν αντιμετωπίσουν γρήγορα τις οικονομικές δυσκολίες με πιο συνεκτικό τρόπο, η υφιστάμενη "νηνεμία" θα δώσει τη θέση της σε ένα νέο γύρο αστάθειας.

Σύμφωνα με τον El- Erian το έργο της Ευρώπης εστιάζεται στην αντιμετώπιση και την αντιστροφή των προκλήσεων σε τέσσερα επίπεδα.

"Κάθε μέρα που περνάει περιπλέκει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή σταθερών λύσεων σε τέσσερα συγκεκριμένα προβλήματα" αναφέρει.

Πρώτον, η ανεργία συνεχίζει να εξαπλώνεται. Το συνολικό ποσοστό ανεργίας (12%) δεν έχει φτάσει ακόμα στο υψηλότερο επίπεδο, με την έλλειψη εργασίας για τους νέους να φθάνει σε πρωτοφανή επίπεδα (24%).

Δεύτερον, η μεταρρυθμιστική κόπωση γίνεται όλο και πιο έντονη. Οι πολύπαθοι Ευρωπαίοι πολίτες και ειδικά οι μακροχρόνια άνεργοι δεν έχουν ακόμα δει απτά οφέλη από τα μέτρα λιτότητας. Και το αποτέλεσμα, τονίζει ο El-Erian, δεν είναι απλά η κοινωνική δυσαρέσκεια και οι ταραχές, αλλά και οι κλυδωνισμοί στους κυβερνητικούς συνασπισμούς.

Τρίτον, λιγοστεύει η ανοχή των πολιτών στα ισχυρότερα κράτη απέναντι στις υπερχρεωμένες χώρες. Οι πλουσιότερες ευρωπαϊκές οικονομίες φαίνονται όλο και λιγότερο πρόθυμες να προσφέρουν οικονομική στήριξη στους εταίρους τους και οι πολιτικές τους ηγεσίες δύσκολα θα αγνοήσουν την αυξανόμενη δυσφορία των ψηφοφόρων τους.

Τέλος, το οξυγόνο που διοχετεύεται στον ιδιωτικό τομέα είναι ελάχιστο, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να βρουν πίστωση.

Παρά την εμφάνιση περιστασιακών θετικών ενδείξεων για την οικονομία της ευρωζώνης, πολλές χώρες δεν έχουν επαρκή ώθηση για την επίτευξη μιας σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Ως αποτέλεσμα, επισημαίνει ο El-Erian, το δημόσιο χρέος θα παραμείνει υψηλό, τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα μπορούσαν να επενδύσουν σε παραγωγικές επενδύσεις θα παραμείνουν επιφυλακτικά και οι κοινωνίες θα συνεχίσουν να βιώνουν την έλλειψη θέσεων εργασίας και κεφαλαιακών επενδύσεων που είναι αναγκαίες για την ευημερία.

"Ας ελπίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα γυρίσουν από το διάλειμμα του Αυγούστου ξεκούραστοι" τονίζει ο El – Erian, λέγοντας ότι θα χρειαστούν κάθε δυνατό πόρο ενέργειας και αφοσίωσης για να μετατρέψουν την τεχνητή ηρεμία της Ευρώπης σε μια βιώσιμη στρατηγική και ανάπτυξη.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v