Το ελβετικό φράγκο, νόμισμα που έχει αποτελέσει καταφύγιο για τους επενδυτές από την κλιμάκωση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, μπορεί να είναι το επόμενο ασφαλές καταφύγιο που θα πέσει, σύμφωνα με νέα έκθεση της Societe Generale.Η τράπεζα προβλέπει πως το νόμισμα θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά σχεδόν 10% έναντι του ευρώ μέχρι το 2014, στο 1,35 φράγκα/ευρώ, καθώς θα περιορίζεται ο συστημικός κίνδυνος στην ευρωζώνη. Ένα ευρώ σήμερα αγοράζει 1,229 ελβετικό φράγκο.
«Το συστημικό ρίσκο έχει ξεθωριάσει στην ευρωζώνη και θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος για την αντιμετώπιση των θεμάτων φερεγγυότητας των χωρών της, το ελβετικό φράγκο θα μπορούσε να χάσει την ελκυστικότητά του ως εναλλακτικής επένδυσης», σημειώνει η τράπεζα.
Η περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των Eυρωπαίων ηγετών, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτερης τραπεζικής ένωσης, για παράδειγμα, και ενδεχόμενη βελτίωση στις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής θα είχαν επιπτώσεις στο νόμισμα, σύμφωνα με τη Societe Generale.
Οικονομικοί δείκτες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένου του ΡΜΙ ευρωζώνης -ο οποίος αυξήθηκε σε υψηλό διετίας τον Ιούλιο-, υποδηλώνουν ένα πιθανό σημείο καμπής για την ευρωζώνη.
«Επιπλέον, η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ και οι ανώτερες παγκόσμιες αποδόσεις θα οδηγήσουν σε εκροή κεφαλαίων από τα ασφαλή καταφύγια προς assets με υψηλότερα beta και ισχυρότερες αποδόσεις», προσθέτει η τράπεζα.
Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) να αυξήσει τα επιτόκια του χρόνου προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό στον τομέα των κατοικιών, αναφέρει η τράπεζα, γεγονός που θα περιόριζε την πτώση του νομίσματος.
Ο αναλυτής της Westpac Senior Callow εκτιμά πως, ενώ υφίστανται στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει εξασθένηση του ελβετικού φράγκου, ίσως είναι πολύ νωρίς να στοιχηματίσει κανείς κατά του νομίσματος. Η Societe Generale θεωρεί πως η ζήτηση για ελβετικό φράγκο θα παραμείνει ανέπαφη τους επόμενους 12 μήνες.
«Έχει να κάνει με το πώς βλέπεις τη δύναμη του ευρώ και με το αν νομίζεις πως η κρίση χρέους βρίσκεται πίσω μας. Του χρόνου, περιμένουμε άλλο ένα πλήρες έτος ύφεσης στην ευρωζώνη», σημείωσε.
«Εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά πιθανά καυτά σημεία που υποψιαζόμαστε ότι θα επιστρέψουν μέσα στο επόμενο έτος», τόνισε, επικαλούμενος τα συνεχιζόμενα προβλήματα κρατικού χρέους της Ελλάδας και της Κύπρου.