HΠΑ: Αγωγή σε BofA για τοξικό χρέος

Αγωγή κατά της BofA κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, κατηγορώντας την τράπεζα ότι παραπλάνησε επενδυτές σχετικά με την ποιότητα ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων. Μαρτυρίες για εσωτερικές τριβές για την τιτλοποίηση των δανείων.

HΠΑ: Αγωγή σε BofA για τοξικό χρέος

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, κατηγόρησε την Bank of America σε αγωγή που κατέθεσε την Τετάρτη ότι παραπλάνησε τους επενδυτές σχετικά με την ποιότητα δανείων σε παράγωγα αξίας $850 εκατ. 

Όπως μεταδίδει το Βloomberg, η αγωγή αναφέρεται και στις προστριβές μεταξύ του προσωπικού της τράπεζας το 2007 και το 2008 για το αν θα έπρεπε να συμπεριλάβουν στην τιτλοποίηση των παραγώγων και τα υψηλού ρίσκου ενυπόθηκα δάνεια "Alt - A".

"Κανένα από τα δάνεια αυτά δεν είναι κατάλληλα για μια τιτλοποίηση πιστοληπτικής αξιολόγησης Α" σημείωσε ένας trader σε e-mail, εκφράζοντας δυσφορία με την προσθήκη των δανείων "Alt-A".

"Όπως ένα χοντρό παιδί στο dodgeball, πρέπει να μείνουν στο περιθώριο" έγραψε ένας άλλος trader, σύμφωνα με την αγωγή του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Η επικοινωνία μεταξύ των υπαλλήλων της τράπεζας αντανακλά την αυξανόμενη πίεση στην Bank of America καθώς κατέβαλε προσπάθειες για την πώληση ενυπόθηκων δανείων προτού παγώσουν οι αγορές, επισημαίνει το δημοσίευμα του Bloomberg.

"Εμπειροι επενδυτές"

Η αγωγή, η οποία έχει κατατεθεί στην πόλη της Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα, επικεντρώνεται σε ένα ομόλογο γνωστό ως BOAMS 2008 -A. 

Ενώ η αμερικάνικη τράπεζα παρουσίαζε το ομόλογο ως δομημένο από δάνεια υψηλής εξασφάλισης, τα περισσότερα ήταν δάνεια υψηλότερου ρίσκου, σημειώνει στην αγωγή το υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Η Bank of America ήθελε να ξεφορτωθεί ενυπόθηκα δάνεια γιατί αντιμετώπιζε την άμεση απειλή ζημιών, τονίζει η αμερικάνικη κυβέρνηση. 

Από την πλευρά της η τράπεζα υποστηρίζει πως οι αγοραστές ήταν "έμπειροι επενδυτές" που ήταν σε θέση να εκτιμήσουν το ενεχόμενο ρίσκο και ότι δεν υπήρξαν "εσωτερικές" τριβές σχετικά με τη διαδικασία τιτλοποίησης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v