Αμετάβλητη η πολιτική της BoJ

Αμετακίνητη η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Δεν ικανοποίησε το αίτημα των αγορών για νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Αμετάβλητη η πολιτική της BoJ

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να μείνει αμετακίνητη και να μην ικανοποιήσει το αίτημα των αγορών για νέα μέτρα από την ήδη πρωτοφανή νομισματική πολιτική που ακολουθεί. Ο διοικητής της BoJ, Χαρουχίκο Κουρόντα διατήρησε τη δέσμευση του Απριλίου για επέκταση της νομισματικής βάσης κατά 70 τρισ. γεν (723 δισ. δολ) το έτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε.

Τα στοιχεία για την ιαπωνική οικονομία άλλωστε, δείχνουν σαφή βελτίωση. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το ΑΕΠ της χώρας, σε ετήσια βάση αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίομηνο κατά 3,6%, ενώ παράλληλα η χώρα φαίνεται πως βγαίνει από την παγίδα του αποπληθωρισμού.

Μοναδικός προβληματισμός της BoJ είναι το σχέδιο του πρωθυπουργού Σίνζο ΆΜπε για αύξηση της φορολογίας επί των πωλήσεων (επισημαίνεται ότι η Ιαπωνία έχει δυσθεώρητο δημόσιο χρέος) που ενδεχομένως να δημιουργήσει πιέσεις στη ζήτηση και να αναγκάσει την ΒοJ σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v