Fitch: H αγορά δεν βλέπει αιφνιδιασμούς απο τα QE

Η μεγαλύτερη εστία κινδύνου δεν είναι πλέον η κρίση χρέους της ευρωζώνης, αλλά η αντίστροφη μέτρηση στην αντισυμβατική νομισματική πολιτική. Προβλέψεις για "ομαλές" κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες. Τι δείχνει η δημοσκόπηση της Fitch.

Fitch: H αγορά δεν βλέπει αιφνιδιασμούς απο τα QE

Για τους Ευρωπαίους επενδυτές η μεγαλύτερη εστία κινδύνου δεν είναι πλέον η κρίση στην ευρωζώνη, αλλά τα σχέδια εξόδου των κεντρικών τραπεζών από την αντισυμβατική νομισματική πολιτική των τελευταίων ετών. Σε δημοσκόπηση που έγινε από τη Fitch Ratings πάντως, οι περισσότεροι επενδυτές εκτιμούν ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μειώσουν την στρόφιγγα της φτηνής ρευστότητας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διακυβεύσουν την οικονομική ανάκαμψη.

Το 68% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση θεωρούν ότι η επιβράδυνση της ποσοτικής χαλάρωσης είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη δημοσκόπηση του Απριλίου, το ποσοστό των ερωτηθέντων που πρόκρινε τον κίνδυνο που τίθεται από τη νομισματική πολιτική ήταν μόλις 19%.

Τα προβλήματα κρατικού χρέους χαρακτηρίστηκαν πρόβλημα υψηλού κινδύνου από το 65% των ερωτηθέντων, ενώ το 71% θεωρεί πως η παρατεταμένη ύφεση αποτελεί κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων (από 86% κατά την προηγούμενη δημοσκόπηση).

Παρόλα αυτά, σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων, το 73%, εκτιμά πως οι κεντρικές τράπεζες θα κινηθούν προσεκτικά, μειώνοντας τα αντισυμβατικά μέτρα στήριξης της οικονομίας τη σωστή χρονική στιγμή και με ομαλό τρόπο. Μόλις το 9% των επενδυτών προβλέπει ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν πολύ γρήγορα προκαλώντας επικίνδυνη άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v