Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερδίζουν έδαφος οι τράπεζες της Wall

Σημαντική η διαφορά στα έσοδα από investment banking και trading μεταξύ τραπεζών σε ΕΕ και ΗΠΑ. Χάνουν στο μέτρημα οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Τα θέματα κεφαλαιακής επάρκειας και μόχλευσης έχουν αντιμετωπιστεί στις ΗΠΑ. Το νέο ρεκόρ του S&P 500.

Κερδίζουν έδαφος οι τράπεζες της Wall

Κερδίζουν έδαφος οι τράπεζες της Wall Street σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στη Γηραιά Ήπειρο που εξακολουθούν να παλεύουν με την οικονομική στασιμότητα και την αυξημένη αυστηρότητα των ρυθμιστικών αρχών.

Τα συνολικά έσοδα από επενδυτική τραπεζική και trading που κατέγραψαν οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 24% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις ευρωπαϊκές τράπεζες διαμορφώνεται στο 11%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Οι αμερικανικές τράπεζες ευνοούνται από την εκτίναξη του S&P 500 σε νέο ιστορικό υψηλό, εξέλιξη που πυροδότησε και κύμα εξαγορών ύψους 710 δισ. δολ.. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού όμως, η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνεται, η κρίση χρέους συνεχίζεται για τέταρτο χρόνο και τα έσοδα από trading επενδύσεων σταθερού εισοδήματος μειώθηκαν, καθώς η ΕΚΤ δεν παρείχε φέτος στις τράπεζες νέα απεριόριστα φτηνά δάνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, τα έσοδα από trading σταθερού εισοδήματος, συνάλλαγμα και εμπορεύματα ενισχύθηκαν κατά 12% το δεύτερο τρίμηνο στις πέντε μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες (JPMorgan Chase & Co. (JPM), Goldman Sachs Group Inc., Citigroup Inc. (C), Bank of America Corp. και Morgan Stanley). Στον αντίποδα, στις 8 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες (όπου περιλαμβάνεται η Credit Suisse και η HSBC Holdings), καταγράφηκε μείωση κατά 8%.

«Οι αμερικανικές τράπεζες είναι ένα βήμα μπροστά σε όρους κεφαλαίου και μόχλευσης» εξηγεί και ο Πατρικ Λεμενς, της Robeco Groep  και συμπληρώνει: «Ενώ οι επενδυτές αναμένουν από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να δείξουν βελτίωση της κερδοφορίας, των κεφαλαίων και των λόγων μόχλευσης, ξεφορτώνονται τις λιγότερο κερδοφόρες δραστηριότητές τους, αλλά αυτό και πάλι οδηγεί σε μείωση των εσόδων».  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v