Συρία: ΗΠΑ-Βρετανία εξετάζουν στρατιωτικές επιλογές

Η Συρία θα επιτρέψει σε επιθεωρητές του ΟΗΕ να μεταβούν στον τόπο των επιθέσεων και υπόσχεται εκεχειρία. Τις στρατιωτικές επιλογές εξετάζουν ΗΠΑ και Βρετανία. Όχι σε βιαστικά συμπεράσματα λέει η Ρωσία. Διεθνή επέμβαση ζητά η συριακή αντιπολίτευση.

Συρία: ΗΠΑ-Βρετανία εξετάζουν στρατιωτικές επιλογές

Η Συρία συμφώνησε με τον ΟΗΕ να επιτρέψει την μετάβαση επιθεωρητών του ΟΗΕ στην περιοχή όπου έγινε η επίθεση με χημικά όπλα, όπως μετέδωσε το Reuters.

Την απόφαση της Συρίας χαιρετίζει η Ρωσία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, που προειδοποιεί κατά των «βιαστικών συμπερασμάτων» σε ότι αφορά την απόδοση ευθυνών για τις επιθέσεις με τα χημικά.

Η Συρία υποσχέθηκε επίσης εκεχειρία για όσο διάστημα διαρκέσει η επίσκεψη των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι ΗΠΑ λένε πως αξιολογούν τα δεδομένα ώστε να λάβουν απόφαση για το πώς θα απαντήσουν στην αδιάκριτη χρήση χημικών. Μάλιστα, ανώτατος αξιωματούχος σημείωνε πως υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες σ'αυτό το σημείο ότι χημικό όπλο χρησιμοποιήθηκε από την συριακή κυβέρνηση κατά πολιτών. 

Η Ρωσία από την πλευρά της προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος, λέγοντας πως οποιαδήποτε μονομερής στρατιωτική δράση στη Συρία θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για την ειρήνη και θα έχει "μια καταστροφική επίδραση" στην κατάσταση της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

Αναφερόμενο στη στρατιωτική επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως οποιαδήποτε στρατιωτική δράση θα επηρεάσει τις κοινές προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τη διεξαγωγή μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης στη Συρία.

"Για μία ακόμη φορά απευθύνουμε και πάλι αποφασιστική έκκληση (στις Ηνωμένες Πολιτείες) να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος και να μην επιτρέψουν ενέργειες που αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο. Οποιαδήποτε μονομερής στρατιωτική δράση παρακάμπτοντας τα Ηνωμένα Έθνη θα ...οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση (στη Συρία) και θα επηρεάσει την ήδη εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον πλέον καταστρεπτικό τρόπο", ανέφερε το υπουργείο.

Εξετάζονται οι στρατιωτικές επιλογές

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Bρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησαν χθες Σάββατο ότι το καθεστώς στη Συρία είναι πιθανόν να πραγματοποίησε μια επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του λαού του και εξέτασαν στρατιωτικές επιλογές εναντίον της Δαμασκού, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ηγέτες των δύο συμμαχικών χωρών συνομίλησαν τηλεφωνικά και εξέφρασαν "τη βαθιά ανησυχία τους (...) για τις ολοένα και πιο σημαντικές ενδείξεις ότι μια σημαντική επίθεση με χημικά όπλα πραγματοποιήθηκε από το συριακό καθεστώς εναντίον του ίδιου του λαού του", σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Στο μεταξύ, στον Λευκό Οίκο παρουσιάσθηκαν όλη μέρα χθες στον πρόεδρο Ομπάμα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εναντίον της Συρίας.

Πάντως η Ουάσινγκτον παραμένει επιφυλακτική σχετικά με τα γεγονότα. Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε πως οι "αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών συνεχίζουν να συγκεντρώνουν γεγονότα για να προσδιορίσουν τι ακριβώς συνέβη".

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ δήλωσε από την πλευρά του ότι το Πεντάγωνο είναι έτοιμο να θέσει σε εφαρμογή στρατιωτικές επιλογές για τη Συρία, αν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιλέξει να υλοποιήσει οποιαδήποτε απ' αυτές.

"Ο πρόεδρος Ομπαμα ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας να προετοιμάσει επιλογές για όλα τα ενδεχόμενα. Το κάναμε και είμαστε έτοιμοι να θέσουμε σε εφαρμογή οποιαδήποτε επιλογή -- αν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει κάποια απ' αυτές τις επιλογές", δήλωσε ο Χέιγκελ προς δημοσιογράφους στη διάρκεια ταξιδιού του στη Μαλαισία.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε συνομιλίες με τον Σύρο ομόλογό του, Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ και είπε ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού θα έπρεπε να είχε επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να έχουν πρόσβαση στην περιοχή όπου έγινε η επίθεση με χημικά όπλα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Κέρι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο με τους ομολόγους του στη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και την Τουρκία.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας, Ομράνε αλ-Ζόχμπι, δήλωνε πως η κυβέρνηση δεν έχει "ποτέ χρησιμοποιήσει χημικά όπλα", απορρίπτοντας έτσι τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης.

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση είπε στην Τεχεράνη πως θα επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να επισκεφθούν περιοχές που φέρεται ότι επλήγησαν από χημικά όπλα, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV.

Αρνείται τις κατηγορίες η συριακή κυβέρνηση

Ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας, Ομράνε αλ-Ζόχμπι, δήλωσε πάντως χθες πως η κυβέρνηση δεν έχει "ποτέ χρησιμοποιήσει χημικά όπλα", απορρίπτοντας έτσι τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης.

"Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ χημικά όπλα στη Συρία, είτε με υγρή είτε με αέρια μορφή", είπε σε μια συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι αλ-Μαγιαντίν με έδρα τη Βηρυτό, αποσπάσματα της οποίας μετέδωσε η συριακή τηλεόραση.

"Ο συριακός στρατός δεν έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα γιατί το ηθικό του είναι υψηλό και πραγματοποιεί προόδους απέναντι στην τρομοκρατία", διαβεβαίωσε. "Ο συριακός στρατός προωθείται" και "οι τρομοκράτες βρίσκονται σε δύσκολη θέση", πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας την επίσημη ορολογία για να περιγράψει τους αντάρτες που μάχονται κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Διεθνή επέμβαση ζητά η αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης Άχματ Τζάρμπα κάλεσε χθες τη διεθνή κοινότητα, αρχής γενομένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να επέμβει "με σοβαρό τρόπο" στη Συρία έπειτα από την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να διενήργησε το καθεστώς της Δαμασκού.

"Ζητώ από τη διεθνή κοινότητα να περάσει από τα λόγια στις πράξεις. Είχαμε αρκετά λόγια και έχουμε ανάγκη από μέτρα και χειρονομίες εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών", είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη ο Τζάρμπα, οι δηλώσεις του οποίου στα αραβικά μεταφράζονταν από τον εκπρόσωπο του Συνασπισμού Χάλεντ Σάλεχ.

"Απαιτώ όπως ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (...) αναλάβει την ευθύνη, τόσο προσωπικά όσο και στο όνομα της χώρας του. Απαιτώ την ίδια στάση από τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον καθώς και από τους άραβες αρχηγούς κρατών", συνέχισε.

"Είναι ξεκάθαρο πως μετά την τελευταία επίθεση επιβάλλεται να επέμβουν με σοβαρό τρόπο για να θέσουν τέρμα στις δολοφονίες των Σύρων που συνεχίζονται", επέμεινε ο Τζέρμπα. Ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε "ντροπή" την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, το καθεστώς κατέφυγε την Τετάρτη στη χρήση χημικών όπλων σε μία επίθεση εναντίον περιοχών στα περίχωρα της Δαμασκού που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά η συριακή κυβέρνηση.

Η συριακή αντιπολίτευση διέψευσε ότι οι αντάρτες κατέφυγαν στη χρήση χημικών όπλων και δήλωσε πως οι κατηγορίες του καθεστώτος για το θέμα αυτό σκοπό έχουν να στρέψουν αλλού την προσοχή από τα δικά τους "εγκλήματα".

"Ο Εθνικός Συριακός Συνασπισμός απορρίπτει τις ψευδείς πληροφορίες που αναμεταδίδει το καθεστώς Άσαντ και θεωρεί πως πρόκειται για μια απέλπιδα προσπάθεια να στρέψουν αλλού την προσοχή από τα επαναλαμβανόμενα και μεθοδικά εγκλήματά τους κατά των σύρων πολιτών", ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο Συνασπισμός κατηγόρησε και πάλι το καθεστώς ότι εμπλέκεται "μέχρι το πιο υψηλό επίπεδο στη χρήση χημικών όπλων", λέγοντας πως "η ιστορία του καθεστώτος Άσαντ διανθίζεται με εγκλήματα και μεθοδική τρομοκρατία".

"Η διεθνής κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά πως το καθεστώς Άσαντ είναι το μόνο μέρος στη Συρία που κατέχει τα μέσα για να παραγάγει, να χρησιμοποιήσει και να αποθηκεύσει χημικά όπλα", συνεχίζει το ανακοινωθέν.

"Ο Συνασπισμός και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ASL) έχουν επαναλάβει πολλές φορές πως σέβονται τους διεθνείς νόμους σε καιρό πολέμου (...) μεταξύ των οποίων και τις συνθήκες για τα απαγορευμένα όπλα σε διεθνές επίπεδο".

Η αντιπολίτευση διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της ότι προσπαθεί να αποκτήσει "δορυφορικές εικόνες που θα αποδεικνύουν πως το καθεστώς διέπραξε όντως τη σφαγή της 21ης Αυγούστου 2013, προτού τις αποκαλύψει σε ολόκληρο τον κόσμο".

Επέκρινε εξάλλου την "καθυστέρηση" στην έρευνα της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, που δεν έχει μεταβεί ακόμη στα προάστια της Δαμασκού.

Οι αμοιβαίες κατηγορίες του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης συνέπεσαν με την αύξηση στην πρωτεύουσα της υπάτης εκπροσώπου του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό Άντζελα Κέιν, μία εβδομάδα μετά την άφιξη μίας ομάδας δέκα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ οι οποίοι διαπραγματεύονται προκειμένου να μπορέσουν να ερευνήσουν την επίθεση της Τετάρτης.

Τουλάχιστον 350 νεκροί από τοξικά αέρια

Εν τω μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) ανακοίνωσε πως κατέγραψε περισσότερους από 300 νεκρούς, ανάμεσά τους και 54 παιδιά, που έχασαν τη ζωή τους κοντά στη Δαμασκό στο μέσο της εβδομάδας από "τοξικά αέρια", στη βάση νέων ιατρικών αναφορών.

"Το OSDH κατέγραψε 322 νεκρούς, ανάμεσά τους 54 παιδιά, 82 γυναίκες και δεκάδες αντάρτες, πλέον άλλων 16 που δεν έχουν αναγνωριστεί", που σκοτώθηκαν σε επίθεση του στρατού την Τετάρτη εναντίον περιοχών κοντά στη Δαμασκό, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση, διευκρινίζοντας πως περισσότεροι από 300 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους από την έκθεση σε "τοξικά αέρια".

Η μη κυβερνητική οργάνωση, που έχει την έδρα της στη Βρετανία και βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο μαχητών και ιατρικών πηγών, είχε αρχικά καταγράψει 170 θανάτους σε μία επίθεση του καθεστώτος χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει εάν χρησιμοποιήθηκαν χημικό όπλα.

Το Παρατηρητήριο έλαβε από γιατρούς "αναφορές και ιατρικές μαρτυρίες που δείχνουν πως οι περισσότεροι μάρτυρες πέθαναν αφού εκτέθηκαν σε τοξικά αέρια", αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Ο νέος αυτός απολογισμός ανακοινώνεται τη στιγμή που η αντιπολίτευση και το καθεστώς αλληλοκατηγορούνται ότι κατέφυγαν στη χρήση χημικών όπλων.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από την πλευρά τους αναφέρουν πως περίπου 355 ασθενείς "που παρουσίαζαν νευροτοξικά συμπτώματα" πέθαναν σε νοσοκομεία στη Συρία στα οποία παρέχουν βοήθεια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) και όπου νοσηλεύονται σχεδόν 3.600 άνθρωποι από τις 21 Αυγούστου.

"Τρία νοσοκομεία που βρίσκονται στην περιοχή της Δαμασκού και υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα παρέλαβαν, σε λιγότερο από τρεις ώρες το πρωί της Τετάρτης 21 Αυγούστου, περίπου 3.600 ασθενείς που παρουσίαζαν νευροτοξικά συμπτώματα, 355 από τους οποίους είναι νεκροί", ανέφεραν οι MSF.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι η πρώτη ανεξάρτητη πηγή που επιβεβαιώνει τη χρήση χημικών όπλων στην περιοχή της Δαμασκού.

Οι ομάδες των MSF δεν μπόρεσαν να μεταβούν επί τόπου, αλλά βρίσκονται σε επαφή με το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών, στα οποία παρέχουν φάρμακα, ιατρικό υλικό και τεχνική υποστήριξη.

"Τα συμπτώματα που μας αναφέρθηκαν όπως σπασμοί, υπερβολική έκκριση σάλιου, διεσταλμένες κόρες των ματιών, θολή όραση και αναπνευστικές δυσκολίες, το επιδημιολογικό σχήμα αυτού του γεγονότος -που χαρακτηρίζεται από τη μαζική συρροή ασθενών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η προέλευση των ασθενών και η μόλυνση των τραυματιοφορέων και του προσωπικού που έδωσε τις πρώτες βοήθειες- υποδηλώνουν έντονα τη μαζική έκθεση σε έναν νευροτοξικο παράγοντα", υπογράμμισε ο Μπαρτ Γιάνσενς, διευθυντής επιχειρήσεων των MSF, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

"Κάτι τέτοιο θα ήταν μια παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που απαγορεύει ρητά τη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων", πρόσθεσε, χωρίς να αποφανθεί για τους πιθανούς δράστες της επίθεσης.

"Στους ασθενείς χορηγήθηκε ατροπίνη, ένα φάρμακο που παρασχέθηκε από τους MSF και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των νευροτοξικών συμπτωμάτων. Οι MSF προσπαθούν τώρα να αποκαταστήσουν τα εξαντλημένα αποθέματα των νοσοκομείων", διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v