ΗΠΑ: Νομικό κόστος $100 δισ. για τις 6 μεγάλες τράπεζες

Το σύνολο είναι υψηλότερο από τα αθροιστικά κέρδη των τραπεζών κατά την περσινή χρονιά και απόόλα τα μερίσματα που δόθηκαν στους μετόχους κατά τα πέντε τελευταία χρόνια.

ΗΠΑ: Νομικό κόστος $100 δισ. για τις 6 μεγάλες τράπεζες

Οι έξι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η JPMorgan Chase & Co. και η Bank of America Corp., έχουν συγκεντρώσει έναν «λογαριασμό» 103 δισ. δολ. σε νομικό κόστος, μέγεθος που ξεπερνά όλα τα μερίσματα που δόθηκαν στους μετόχους κατά τα πέντε τελευταία χρόνια.

Το παραπάνω ποσό προκύπτει από υπολογισμούς του πρακτορείου Bloomberg για το κόστος των δικηγόρων και των αγωγών, καθώς και για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς όσον αφορά αμφιλεγόμενες πρακτικές στεγαστικών δανείων και κατασχέσεων. Το σύνολο είναι υψηλότερο από τα αθροιστικά κέρδη των παραπάνω τραπεζών κατά την περσινή χρονιά.

Ο μεγάλος λογαριασμός έχει προκαλέσει προβληματισμό στους τραπεζίτες, που στηρίζονται σε περικοπές δαπανών για να ισοφαρίσουν την επιβράδυνση των εσόδων.

Περίπου το 40% των νομικών εξόδων έχει προκύψει από τον Ιανουάριο 2012 και οι τράπεζες φοβούνται ότι το τελικό σύνολο θα αποδειχθεί αρκετά αυξημένο, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές, οι εισαγγελείς και οι επενδυτές προωθούν νέες διεκδικήσεις.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v