Ινδία: Οι τράπεζες θα αγοράσουν χρυσό από πολίτες

Η κεντρική τράπεζα θα ζητήσει από τις τράπεζες να αγοράζουν κοσμήματα, ράβδους και κοσμήματα από τους πολίτες, σε αντάλλαγμα για ρουπίες.

Ινδία: Οι τράπεζες θα αγοράσουν χρυσό από πολίτες

Η Ινδία μελετά ένα ριζοσπαστικό σχέδιο, όπου θα βάλει τις εμπορικές τράπεζες να αγοράσουν χρυσό από τους πολίτες και να τον διαθέσουν σε επεξεργαστές του πολυτίμου μετάλλου, με στόχο να περιορίσει τις εισαγωγές και να εκτονώσει κάπως τις πιέσεις στο εθνικό νόμισμα που βουλιάζει.

Σύμφωνα με πηγές της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας που μίλησαν στο Reuters, το Νέο Δελχί θα εισάγει πολύ σύντομα πιλοτικό πρόγραμμα με αυτό το σκεπτικό.

Η Ινδία έχει το τρίτο μεγαλύτερο έλλειμμα συναλλαγών στον κόσμο, περίπου 90 δισ. δολάρια, που έχει «φουσκώσει» σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές χρυσού. Η Ινδία είναι ο μεγαλυτερος «καταναλωτής» χρυσού στον κόσμο.

Καθώς στην υπάρχουν αυτή τη στιγμή 31.000 τόνοι εμπορικά διαθέσιμου χρυσού, αξίας 1,4 τρισ. δολαρίων, η "ανακύκλωση" ακόμη και ενός μικρού τμήματος στην αγορά επεξεργασίας του μετάλλου, θα μειώσει κάθετα την εγχώρια ζήτηση.

Η Ινδία εισήγαγε 869 τόνους χρυσού το 2012.

Η κεντρική τράπεζα θα ζητήσει από τις τράπεζες να αγοράζουν κοσμήματα, ράβδους και κοσμήματα από τους πολίτες, σε αντάλλαγμα για ρουπίες. Για να προσελκύσουν τους αγοραστές, θα πρέπει να προσφέρουν καλύτερες αξίες από τις κοσμηματοποιίες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v