Με τον Μπασάρ αλ Άσαντ να προειδοποιεί ότι η Μέση Ανατολή είναι ένα βαρέλι με μπαρούτι, που πλησιάζει τη φωτιά, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Nimitz πλέει προς τη Συρία, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεσμεύεται για σθεναρή απάντηση στη χώρα.
Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο που βρισκόταν εδώ και πολλούς μήνες στη θάλασσα του Ομάν πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα με κατεύθυνση τη Συρία. Αναμενόταν να επιστρέψει στη βάση του στο Έβερετ, στην πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, όταν έλαβε εντολή να παραμείνει στην περιοχή. «Κρατάμε όλες τις πιθανότητες ανοικτές, διατηρώντας επιπλέον πλοία στην περιοχή», δήλωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν στην ανατολική Μεσόγειο ένα αμφίβιο σκάφος, ικανό να μεταφέρει ελικόπτερα και μερικές εκατοντάδες πεζοναύτες, το οποίο προστέθηκε στα πέντε αντιτορπιλικά -στα USS Stout, Mahan, Ramage, Barry και Gravely- που έχουν ήδη μετακινηθεί στην περιοχή.
Στη Γαλλία πάντως, η κυβέρνηση Ολάντ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί ψηφοφορία μετά τη συζήτηση που θα γίνει την Τετάρτη στο γαλλικό κοινοβούλιο για το θέμα της Συρίας, όπως ζητούσε μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης. «Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν θα συγκροτηθεί ένας (διεθνής) συνασπισμός» είπε ο Ερό.
Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «συνεχίζει το έργο του» ώστε να συγκροτηθεί «χωρίς καθυστέρηση» αυτός ο συνασπισμός και να «τιμωρηθεί» η Δαμασκός για τη χρήση χημικών όπλων. «Η ενέργεια αυτή δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη» πρόσθεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός επιμένοντας ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να δράσει μόνη της, αλλά «είναι αποφασισμένη να τιμωρήσει τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ με μια αποτελεσματική και σθεναρή απάντηση».
Ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, από την πλευρά του, έδωσε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Ζήτησε από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ να παρουσιάσουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνησή του έκανε χρήση χημικών και προειδοποίησε για αλυσιδωτές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και για το Παρίσι.
«Εκείνοι που διατυπώνουν κατηγορίες θα πρέπει να παρουσιάσουν στοιχεία. Έχουμε προκαλέσει τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να καταθέσουν έστω και ένα μοναδικό ψήγμα απόδειξης. Οι πρόεδροι Ομπάμα και Ολάντ αποδείχθηκαν ανίκανοι να το πράξουν», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Η Μέση Ανατολή είναι ένα βαρέλι με μπαρούτι και σήμερα η φωτιά το πλησιάζει. Όλοι θα χάσουν τον έλεγχο όταν εκραγεί το βαρέλι αυτό με το μπαρούτι. Το χάος και ο εξτρεμισμός θα ξεχυθούν. Ο κίνδυνος για έναν περιφερειακό πόλεμο υπάρχει».
Ο ΟΗΕ, παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για τη μεγάλη τραγωδία του αιώνα. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο αριθμός των καταγεγραμμένων Σύριων προσφύγων ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια, ενώ πριν από έναν χρόνο ανερχόταν στα 230.671 άτομα.
«Η Συρία έχει μεταβληθεί στη μεγάλη τραγωδία του αιώνα, σε αποτρόπαιη ανθρωπιστική καταστροφή με δεινά και ρυθμούς εξόδου για τον πληθυσμό άνευ προγηγουμένου στην πρόσφατη Ιστορία. Η μόνη παρηγοριά είναι ο ανθρωπισμός και το αίσθημα αδελφοσύνης που επιδεικνύουν οι γειτονικές χώρες υποδεχόμενες τόσους πρόσφυγες και σώζοντάς τους τη ζωή», αναφέρει στην ανακοίνωση ο Ύπατος Αρμοστής Αντόνιο Γκουτέρες.
Το μεγαλύτερο μέρος έχει διαφύγει στον Λίβανο, ο οποίος έχει καταλήξει να έχει έναν Σύριο για κάθε έξι Λιβανέζους - ό,τι επιπλέον συνεπάγεται η μεταφορά της διαμάχης για τον Άσαντ στην ήδη πολύ ευαίσθητη γειτονική χώρα.