Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομπάμα: Η διεθνής κοινότητα θα αντιδράσει

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε στη Στοκχόλμη, την οποία επισκέφθηκε καθ' οδόν για τη σύνοδο κορυφής του G20 στην Αγία Πετρούπολη.

Ομπάμα: Η διεθνής κοινότητα θα αντιδράσει

Η διεθνής κοινότητα δεν θα μπορούσε να μείνει σιωπηλή στη συριακή βαρβαρότητα, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του λίγες ώρες μετά την εξασφάλιση της άδειας για χρήση στρατιωτικών δυνάμεων κατά της Συρίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Στοκχόλμη, την οποία επισκέφθηκε καθ' οδόν για τη σύνοδο κορυφής του G20 στην Αγία Πετρούπολη.

«Η διεθνής κοινότητα δεν θα μείνει σιωπηλή μπροστά στη βαρβαρότητα των χημικών επιθέσεων στη Συρία,» δήλωσε. «Είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεση απάντηση».

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι αν η διεθνής κοινότητα δεν κατόρθωνε να απαντήσει στη χημική επίθεση, θα αυξανόταν ο κίνδυνος νέων επιθέσεων.

Υπενθυμίζεται οι ηγέτες της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, κατέληξαν σε σχέδιο συμφωνίας, το οποίο δίνει την άδεια στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά της Συρίας.

Μεταξύ άλλων διατάξεων, το σχέδιο που συμφωνήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, και το οποίο ήρθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, θέτει όριο 60 ημερών για στρατιωτική δράση στη Συρία, με δυνατότητα χρονικής επιμήκυνσης μόνο για 30 ημέρες, και αυτό υπό προϋποθέσεις.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μια διάταξη που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας. Το σχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την επιτροπή την Τετάρτη. Εάν εγκριθεί, θα πρέπει να αποσταλεί στη Γερουσία για ψηφοφορία στις 9 Σεπτεμβρίου.

Η συμφωνία για το σχέδιο δράσης κατά της Συρίας συνιστά πολιτική νίκη για τον Μπαράκ Ομπάμα που τις προηγούμενες ημέρες είχε επιδοθεί σε σκληρό αγώνα για να πείσει τους σκεπτικιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες να συναινέσουν σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. 

Τι προηγήθηκε της συμφωνίας

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπόνερ αλλά και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή Έρικ Κάντορ δήλωσαν πως υποστηρίζουν τις προθέσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. 

«Θα στηρίξω την έκκληση του προέδρου για ανάληψη δράσης σε αντίποινα για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς», είπε ο Μπόνερ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Η στήριξη του Μπόνερ και η έκκλησή του προς τους βουλευτές και γερουσιαστές να πράξουν το ίδιο ενδέχεται να αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας. Η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Βουλή και στη Γερουσία την ερχόμενη εβδομάδα. Η πιο δύσκολη υπόθεση για τον Ομπάμα είναι να πείσει τη Βουλή, στην οποία η πλειοψηφία ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους. 

Χθες, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με επικεφαλής του Κογκρέσου, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ της αμερικανικής στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Σημείωσε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα ευρύτερο σχέδιο για να βοηθήσουν τους Σύριους αντάρτες να νικήσουν τις δυνάμεις του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Επίσης, ζήτησε μια άμεση ψηφοφορία και επανέλαβε ότι το σχέδιο των ΗΠΑ θα είναι περιορισμένο σε έκταση και δεν θα επαναληφθούν οι μακροχρόνιοι αμερικανικοί πόλεμοι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. «Αυτό που οραματιζόμαστε είναι κάτι περιορισμένο. Είναι κάτι αρμόζον. Θα υποβαθμίσει τις ικανότητες του Άσαντ», σημείωσε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας «πρέπει να λογοδοτήσει» για την επίθεση με χημικά όπλα που οι δυτικές δυνάμεις κατηγορούν ότι διέπραξαν οι τακτικές δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

Στη «φαρέτρα» του Ομπάμα το σχέδιο

Από θέση ισχύος μετά την έγκριση του σχεδίου από την επιτροπή της Γεουρίας ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Ζιπίνγκ, και τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη σύνοδο κορυφής του G20.

Δεν υπάρχουν σχέδια για επίσημη διμερή συνάντηση του Αμερικανού και του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι οι δύο άντρες μπορεί να συνομιλήσουν «στο περιθώριο» των συνεδριάσεων της συνόδου κορυφής.

Ο ίδιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Ομπάμα σχεδιάζει να συναντηθεί με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών στην Αγία Πετρούπολη.

Πούτιν: Στροφή 180º για τη Συρία - Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης υπό τον ΟΗΕ

Ανοιχτό αφήνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ρωσίας σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, θέτοντας όμως συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει ότι θα μπορούσε να εγκρίνει επέμβαση εάν αποδειχθεί η χρήση χημικών όπλων από τη Δαμασκό και εάν υπάρχει έγκριση από τον ΟΗΕ.

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της Ρωσίας. Μόλις την προηγούμενη ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει πεισθεί για την ύπαρξη χημικών.

«Μας έδειξαν μερικές εικόνες όπου δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο: ούτε γεωγραφικοί χάρτες, ούτε ονόματα... Αυτά που μας έδειξαν στο παρελθόν και πιο πρόσφατα οι Αμερικανοί εταίροι μας, καθώς και οι Βρετανοί και οι Γάλλοι δεν μας πείθουν καθόλου», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

Προειδοποίηση Μπαν Κι-Μουν (ΟΗΕ) για την ανάληψη δράσης στη Συρία

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν προειδοποίησε σήμερα γα τους κινδύνους που συνεπάγεται η ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης προς παραδειγματισμό της Συρίας, τονίζοντας ότι η χρήση βίας θεωρείται νόμιμη μόνο όταν γίνεται για λόγους αυτοάμυνας ή εάν έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

"Θα πρέπει να αναλογιστούμε τις συνέπειες που θα είχε μια τιμωρητική ενέργεια στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να αποφευχθεί η περαιτέρω αιματοχυσία και να διευκολυνθεί η εύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση", είπε ο Μπαν Κι-Μουν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο ίδιος σημείωσε ότι εάν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαιώσουν ότι έγινε χρήση χημικών στη Συρία, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να ενωθούν για να αναλάβουν δράση.

"Εάν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αυτό θα συνιστά σοβαρή παραβίαση των διεθνών συμβάσεων και ένα εξοργιστικό έγκλημα πολέμου. Οι δράστες θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, δεν πρέπει να υπάρξει ατιμωρησία", τόνισε.

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει καθήκον να προσπεράσει το αδιέξοδο όπου έχει βρεθεί (...). Αυτή η κλιμάκωση (της βίας) θα πρέπει να σημάνει το καμπανάκι για τη διεθνή κοινότητα. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στις θηριωδίες που συνεχίζει να υφίσταται ο συριακός λαός", συνέχισε, επισημαίνοντας ότι οι χώρες-μέλη θα πρέπει να αναζητήσουν μια πολιτική λύση.

Ο Μπαν Κι-Μουν χαιρέτισε επίσης την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει την άδεια του Κογκρέσου για επέμβαση στη Συρία, λέγοντας ότι ελπίζει η διαδικασία αυτή να αποφέρει καλά αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v