Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις και θέσεις εργασίας στο τραπέζι των G20

Το έγγραφο που ήρθε στην κατοχή του Bloomberg, σημειώνει ότι η ανάκαμψη είναι πολύ αδύναμη. Περιλαμβάνει τη δέσμευση ότι δεν θα γίνουν ανταγωνιστικές υποτιμήσεις. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και το σχέδιο δράσης για την παγκόσμια οικονομία.

Επενδύσεις και θέσεις εργασίας στο τραπέζι των G20

Στη σκιά των συζητήσεων για τη Συρία, οι επικεφαλής των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη αναμένεται να βάλουν στο τραπέζι ένα σχέδιο για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, αλλά και να επιβεβαιώσουν τη δέσμευση ότι δεν θα προχωρήσουν σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις. 

Οι προσδοκίες βέβαια παραμένουν χαμηλές για ανάληψη σημαντικής δράσης. 

Σε κάθε περίπτωση, στο draft της ανακοίνωσης που είναι στο τραπέζι αναφέρεται ότι οι G20 θα εξετάσουν την έγκριση μιας στρατηγικής για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη που θα δίνει έμφαση σε βήματα όπως οι επενδύσεις στις υποδομές και την εκπαίδευση.

Οι προοπτικές για το 2013 «έχουν υποτιμηθεί πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο, οι περιφερειακές ανισότητες παραμένουν μεγάλες και η ανεργία στους νέους παραμένει απαράδεκτα υψηλή», αναφέρει το draft αυτού που επονομάζεται σχέδιο δράσης και θα συζητηθεί στη συνάντηση που γίνεται σήμερα και αύριο στην Αγία Πετρούπολη.

Το έγγραφο που ήρθε στην κατοχή του Bloomberg, σημειώνει ότι η ανάκαμψη είναι πολύ αδύναμη με τους κινδύνους να εξακολουθούν να γέρνουν προς την αρνητική πλευρά.

Το κείμενο σηματοδοτεί μια στροφή από στρατηγικές που υιοθετήθηκαν σε προηγούμενες συνόδους, δίνοντας έμφαση στην συνεργασία σε νομισματικό και δημοσιονομικό επίπεδο, σχολιάζει το πρακτορείο.

«Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουμε περισσότερο επιτακτικά τις σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις, έχουμε στρέψει την ατζέντα των αλλαγών σε περισσότερο σχετικές, συμπαγείς και στοχευμένες γραμμές», σύμφωνα με το κείμενο.

Παράλληλα, το κείμενο επαναλαμβάνει τη δέσμευση των ηγετών να προχωρήσουν ταχύτερα προς την κατεύθυνση ενός συστήματος ισοτιμιών που θα καθορίζεται περισσότερο από τις αγορές αντανακλώντας τα πραγματικά δεδομένα και αποτρέποντας επίμονες αποκλίσεις στις ισοτιμίες. «Θα απέχουμε από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και δεν θα στρεφόμαστε σε αυτές για λόγους ανταγωνιστικότητας», αναφέρει το κείμενο.

Οι G20 έχουν επιτυχημένα καταφέρει να περιορίσουν τα “tail risk” στην πορεία προς την ανάκαμψη και να βελτιώσουν τις οικονομικές συνθήκες, όπως φαίνεται από την αύξηση της ιδιωτικής ζήτησης στις ΗΠΑ, τα σημάδια ενδυνάμωσης στην Ιαπωνία και τη Μεγάλη Βρετανία και τα σημάδια ανάκαμψης στη ευρωζώνη.

Στις προκλήσεις που απειλούν την παγκόσμια οικονομία το κείμενο περιλαμβάνει το εύθραυστο, σε ορισμένα κομμάτια του, ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και τον κίνδυνο να καθυστερήσει η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη. Υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος από την χαμηλότερη ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές αλλά και αυτός που αφορά τη συζήτηση για το δημοσιονομικό των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v