Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη σε δύο μέτωπα για Συρία

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη συριακή διένεξη», τόνισε ο Χ.Β. Ρομπέι. Όχι σε επέμβαση από Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και τον... Ποντίφικα. Κοινό μέτωπο ΗΠΑ με Γαλλία και Ιαπωνία. Μάχη για τον Ομπάμα και για το «ναι» του Κογκρέσου.

Μάχη σε δύο μέτωπα για Συρία

Κατά της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία τάχθηκαν ο Μ. Μπαρόζο και ο Χ.Β. Ρομπέι από την Αγία Πετρούπολη, όπου βρίσκονται για τη σύνοδο του G20, κινούμενοι περισσότερο προς την πλευρά της Ρωσίας για το θέμα.

Αν και χαρακτήρισε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας την επίθεση με χημικά, που κόστισε τη ζωή σε 1.400 ανθρώπους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστήριξε ότι η στρατιωτική δράση δεν θα λύσει το πρόβλημα.

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη συριακή διένεξη», τόνισε. «Μόνο πολιτική λύση μπορεί να σταματήσει την αιματοχυσία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν και σεβόμαστε τις πρόσφατες εκκλήσεις για δράση, σημειώνουμε την ανάγκη να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της συριακής κρίσης μέσα από τη διαδικασία του ΟΗΕ».

Τη θέση αυτή στήριξε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι η διπλωματία, περιλαμβανομένης μιας νέας προσπάθειας προς ειρηνευτική σύνοδο για τη Συρία στη Γενεύη είναι ο μόνος δρόμος.

Ψυχρότητα στη συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το διπλωματικό «μπραντ ντε φερ» Ουάσιγκτον-Μόσχας για την επέμβαση στη Συρία στη σύνοδο του G20, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αναδεικνύεται νικητής στον πρώτο γύρο, καθώς εκτός της Ε.Ε., η Κίνα, οι BRICS αλλά και ο... Ποντίφικας τάχθηκαν κατά στρατιωτικής λύσης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του στην εναρκτήρια τελετή πριν από τη σύνοδο στην Αγία Πετρούπολη. Η μαύρη λιμουζίνα του Αμερικανού προέδρου σταμάτησε μπροστά από το Παλάτι του Κωνσταντίνου στη Στρέλνα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον υποδέχθηκε χαμογελαστός και οι δύο άνδρες αντάλλαξαν μία τυπική χειραψία, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ενοχληθεί έντονα από την απόφαση της Μόσχας να παρέχει άσυλο στον πρώην πράκτορα Έντουαρντ Σνόουντεν που άφησε να διαρρεύσουν πληροφορίες για το αμερικανικό σύστημα υποκλοπών.

 

Το θέμα της Συρίας αναμένεται να μονοπωλήσει το δείπνο των ηγετών των 20 πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου. Στην Αγία Πετρούπολη σπεύδει αυτή την ώρα ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για τη Συρία, Λακντάρ Μπραχίμι, προκειμένου να ενημερώσει τους ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν παγώσει. Μέχρι στιγμής, ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται νικητής στα σημεία αφού η πίεση στον Μπαράκ Ομπάμα να κάνει πίσω στην απόφασή του για ένοπλη λύση στη Συρία αυξάνεται.

Ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ζου Γκουανγκιάο, τάχθηκε κατά της ένοπλης επέμβασης. «Η στρατιωτική επέμβαση θα είχε επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και ειδικά στην τιμή του πετρελαίου. Θα προκαλούσε άνοδο στην τιμή του» υποστήριξε.

Αντίστοιχες ανησυχίες και από τη Βραζιλία και την Ινδία, με τον εκπρόσωπο του Πούτιν να τονίζει ότι οι ηγέτες των BRICs εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία από πιθανή επέμβαση στη Συρία.  

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πάπας, που με επιστολή του στον Ρώσο πρόεδρο απευθύνει έκκληση να αποφευχθεί η σφαγή στη Συρία αλλά και να μην υπάρξει ένοπλη απάντηση για την επίλυση της κρίσης.

Μέχρι τώρα μόνο το Παρίσι φαίνεται ότι ακολουθεί τη «γραμμή» της Ουάσιγκτον για επέμβαση στη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, επανέλαβε σήμερα ότι θα πρέπει να υπάρξει τιμωρία προκειμένου να υποχρεωθεί ο Μπασάρ αλ-Άσαντ να διαπραγματευθεί το τέλος της σύγκρουσης.

Ομπάμα: Κοινή στάση με την Ιαπωνία

Εν τω μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε συμμερίζονται την άποψη ότι η χρήση χημικών όπλων στη Συρία ήταν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου η οποία πρέπει να απαντηθεί.

Ο Ομπάμα και ο Άμπε συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20 καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να συγκεντρώσει διεθνή στήριξη για αμερικανική στρατιωτική επίθεση εναντίον συριακών στόχων.

"Προσβλέπω στη διεξαγωγή μιας εκτεταμένης συζήτησης σχετικά με την κατάσταση στη Συρία και... στην κοινή παραδοχή μας πως η χρήση χημικών όπλων στη Συρία δεν αποτελεί μόνο τραγωδία αλλά και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, η οποία πρέπει να απαντηθεί", δήλωσε ο Ομπάμα προς δημοσιογράφους.

Πώς θα ψηφίσουν Κογκρέσο - Γερουσία

 Έντονες είναι οι παρασκηνιακές διεργασίες στην Ουάσιγκτον προκειμένου να πειστούν τα μέλη στο Κογκρέσο και στη Γερουσία να δώσουν το πράσινο φως για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε στρατιωτική λύση ακόμη και εάν δεν λάβει την έγκριση των μελών του Κογκρέσου και της Γερουσίας. Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτό θα αποτελέσει ένα ισχυρό πλήγμα στη δημόσια εικόνα του. Το επιτελείο του Λευκού Οίκου φαίνεται ότι ανησυχεί για ενδεχόμενη ανταρσία Δημοκρατικών βουλευτών και γερουσιαστών που θα καταψηφίσουν την πρόταση του Ομπάμα και όχι τόσο από την άρνηση των Ρεπουμπλικάνων.

Ενδεικτικό της αναταραχής είναι η ψηφοφορία στην επιτροπή εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας που ενέκρινε τη χρήση στρατιωτικής δύναμης για την επίλυση της συριακής κρίσης με ψήφους 10 προς 7. Στο πλευρό των Ρεπουμπλικανών που καταψήφισαν -αν και έγινε τροποποίηση της πρότασης που αρχικά έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος- συντάχθηκαν και δύο Δημοκρατικοί γερουσιαστές, ο Τομ Ουντάλ και ο Κρις Μέρφι. Η ψηφοφορία στη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα και δίνεται μάχη προκειμένου να αποφευχθούν διαρροές γερουσιαστών του δημοκρατικού στρατοπέδου.

Ίδια είναι η εικόνα που δίνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ και για την ψηφοφορία στο Κογκρέσο. Μέχρι στιγμής το αμερικανικό Think Progress υπολογίζει ότι 199 μέλη του Κογκρέσου τείνουν στο «όχι» ή είναι δεδομένο ότι θα καταψηφίσουν και μόλις 49 δηλώνουν δημόσια ότι θα υπερψηφίσουν ή είναι κοντά σε ένα ενδεχόμενο «ναι» στην επέμβαση.

Σε ανάλυση το CNN υποστηρίζει ότι μόλις 18 Δημοκρατικοί είναι έτοιμοι να υπερψηφίσουν στο Κογκρέσο όταν 158 δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους και ακόμη 24 δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν. Από τους 233 συνολικά Ρεπουμπλικάνους, οι 154 δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει και 69 ετοιμάζονται να ψηφίσουν «όχι».

ΗΠΑ: Η Ρωσία κρατά όμηρο το Συμβούλιο Ασφαλείας

Η Ρωσία συνεχίζει να κρατά όμηρο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εμποδίζοντας τη λήψη αποφάσεων για τη Συρία, με αποτέλεσμα να μη φαίνεται κάποια βιώσιμη λύση, τόνισε, σύμφωνα με το Reuters, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ.

Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να επιτρέψει στο συριακό καθεστώς "να χλευάζει τη διεθνή νομοθεσία" κάνοντας χρήση χημικών όπλων επειδή η... προστάτιδα Ρωσία, μπλοκάρει το Συμβούλιο Ασφαλείας, τόνισε η κ. Πάουερ. 

Η Πάουερ ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον ενημέρωσε ορισμένες χώρες-μέλη του ΟΗΕ για τις πληροφορίες που διαθέτει για την επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου στη Δαμασκό. "Στην ενημέρωση παρουσιάστηκαν οι εκτιμήσεις μας όσον αφορά τα γεγονότα της 21ης Αυγούστου, οι οποίες καταλήγουν σε ένα σαφές συμπέρασμα: το καθεστώς του Άσαντ διέπραξε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του λαού του, χρησιμοποιώντας χημικά όπλα", είπε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Κάμερον: Νέες αποδείξεις για χρήση χημικών στη Δαμασκό

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει στην κατοχή του νέες αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, ενώ βρετανική πηγή διευκρίνισε ότι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση της 21ης Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού ήταν αέριο σαρίν.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, "Εξετάσαμε στο εργαστήριο του Πόρτον Ντάουν της Αγγλίας τα δείγματα που είχαν ληφθεί από τη Δαμασκό και τα οποία δείχνουν και πάλι ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στα προάστια της συριακής πρωτεύουσας", είπε ο Κάμερον στο BBC, από την Αγία Πετρούπολη όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στη σύνοδο του G20.

"Βρετανοί ειδικοί του Πόρτον Ντάουν ανέλυσαν τα δείγματα που βρέθηκαν θετικά στο αέριο σαρίν", είπε από την πλευρά της βρετανική πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Πόρτον Ντάουν είναι ένα στρατιωτικό, κρατικό εργαστήριο επιστημονικών μελετών που βρίσκεται κοντά στο Πόρτον του Γουίλτσιρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι η Ουάσιγκτον έλαβε και ανέλυσε δείγματα που αποδεικνύουν ότι έγινε χρήση του νευροτοξικού αερίου σαρίν κατά την επίθεση με χημικά στα προάστια της Δαμασκού, για την οποία η Δύση θεωρεί υπεύθυνο το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v