Ολονύκτιο θρίλερ στην Κύπρο

Η έγκριση των νομοσχεδίων αυτών αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου προς την Κύπρο, ύψους 1,5 δις ευρώ.

Ολονύκτιο θρίλερ στην Κύπρο

Σε ολονύκτιο θρίλερ εξελίχθηκε η έγκριση από τη Βουλή των νομοσχεδίων για το Συνεργατισμό. Χρειάστηκε και δεύτερη σύνοδος της Ολομέλειας, προκειμένου να υπερψηφιστούν τα μνημονιακά νομοσχέδια στο σύνολό τους, μεταδίδει το Sigmalive.

Η έγκριση των νομοσχεδίων αυτών αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δεύτερης  δόσης του δανείου προς την Κύπρο, ύψους 1,5 δις ευρώ, που προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού. Επεισοδιακή και με ανατροπές υπήρξε η σύγκληση του κοινοβουλευτικού σώματος.

Τα νομοσχέδια

Πιο συγκεκριμένα, με τον πρώτο νόμο τροποποιείται η υφιστάμενη νομοθεσία περί Συνεργατικών Εταιρειών με στόχο την μεταφορά των αρμοδιοτήτων αδειοδότησης, ρύθμισης, εποπτείας και λήψης εποπτικών μέτρων στα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα (ΣΠΙ) από την υπηρεσία εποπτείας συνεργατικών εταιρειών η οποία μετονομάζεται σε υπηρεσία συνεργατικών εταιρειών στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Επίσης, προβλέπει για την εισαγωγή απαραίτητων ρυθμίσεων για σκοπούς ανακεφαλαιοποίησης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και των ΣΠΙ καθώς και όλες τις συνεπακόλουθες αλλαγές.

Ο δεύτερος νόμος που ψηφίστηκε τροποποιεί την ισχύουσα νομοθεσία περί αναδιάρθρωσης χρηματοοικονομικών οργανισμών προκειμένου, μεταξύ άλλων, να ρυθμίζεται η ανάθεση εξουσιών στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη στήριξη ή την διαχείρισης μέσων κεφαλαίου σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς κατόπιν εισήγησης της Κεντρικής Τράπεζας.

Με μια αποχή του βουλευτή του ΔΗΚΟ Αντώνη Αντωνίου, η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε το νομοσχέδιο που κατατέθηκε με τη διαδικασία του επείγοντος  περί συμπληρωματικού προϋπολογισμού που αφορά την αποζημίωση Ταμείων Προνοίας και Συντάξεων. 

Η πρώτη ανατροπή

Η πρώτη ανατροπή έγινε, όταν, κατά την ψήφιση των 14 μνημονιακών νομοσχεδίων, δύο από αυτά, δεν έλαβαν το «πράσινο» φως από το σώμα. Με 22 ψήφους εναντίον και 21 υπέρ, οι περί συνεργατικών εταιρειών και περί αναδιάρθρωσης χρηματοοικονομικών οργανισμών νόμοι καταψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής.

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ τάχθηκαν υπέρ. ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Νίκος Κουτσού και Ζαχαρίας Κουλίας ψήφισαν εναντίον. 

Η πρωτοβουλία του Αβέρωφ

Το κλίμα εντός του κοινοβουλίου πάγωσε, καθώς η εκταμίευση της δεύτερης δόσης βρέθηκε στον αέρα. Σήμανε συναγερμός στην κυβέρνηση, καθώς μη έγκριση όλων των νομοσχεδίων θα έθετε σε κίνδυνο την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από την τρόικα και σε εφαρμογή κούρεμα καταθέσεων στο Συνεργατισμό. 

Ενόψει του κινδύνου αυτού ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέλαβε πρωτοβουλία εξεύρεσης συναινετικής λύσης. Υπέδειξε ότι θα έπρεπε να βρεθεί μια κοινή φόρμουλα, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα, ανάμεσα στους διαφωνούντες, προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον του τόπου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Δήλωσε, μάλιστα, πως δε θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η βραδιά, χωρίς να εξευρεθεί η χρυσή τομή και ζήτησε την άρον-άρον μετάβαση του Υπουργού Οικονομικών στη Βουλή.

Ο ΓΓ του ΑΚΛΕ, Άντρος Κυπριανού, προβληματισμένος και ανήσυχος από την τροπή, που είχε πάρει η διαδικασία, χαιρέτισε την πρόταση Αβέρωφ για περαιτέρω διαβούλευση. «Αν ικανοποιηθούν οι βασικές μας ανησυχίες», είπε, «είμαστε έτοιμοι να υπερψηφίσουμε τα νομοσχέδια». Ακολούθως, με τη σύμφωνο γνώμη και των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων, η συνεδρία διακόπηκε για να επανεξεταστούν τα δεδομένα.

Εσπευσμένα μετέβη στη Βουλή ο ΥΠΟΙΚ

Στη Βουλή μετέβη εσπευσμένα και ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Στυλιανίδη. Εν τη παρουσία τους, πραγματοποιήθηκε άτυπη σύσκεψη Αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων, προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Εξετάστηκε, ακόμη, ο κανονισμός της Βουλής, καθώς, επίσης, η σχετική νομοθεσία, ώστε να μην υπάρξει κανένα νομικό κώλυμα επί της διαδικασίας, που επρόκειτο ν’ ακολουθηθεί. Αμέσως μετά συνήλθε η Επιτροπή Οικονομικών, ώστε να ενημερωθεί από τον Υπουργό Οικονομικών για το νομοσχέδιο, που αφορά στα Ταμεία Προνοίας και το οποίο είχε κατατεθεί υπό τη μορφή του κατεπείγοντος. Μετά από μισή ώρα επανήρχισε η σύνοδος της Ολομέλειας, η οποία, κατά πλειοψηφία, μετέτρεψε το νομοσχέδιο σε νόμο.

Χωρίς χρονοτριβή ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατέθεσε δύο προτάσεις νόμου, ώστε να ψηφιστούν στην επόμενη συνεδρία ως κατεπείγουσες. Η Μαρία Κυριακού, η οποία προήδρευε του Σώματος, κήρυξε τη λήξη της Συνόδου, ανακοινώνοντας, ταυτόχρονα, την έναρξη της επόμενης συνεδρίας της Ολομέλειας, η οποία ορίστηκε μετά από πέντε λεπτά. 

Με 41 ψήφους υπέρ και τρεις εναντίον υπερψηφίστηκαν και οι δύο προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ, στις οποίες αποτυπώνονται τα δύο μνημονιακά νομοσχέδια, που απέρριψε νωρίτερα η πλειοψηφία της Ολομέλειας. ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ συντάχθηκαν με Δημοκρατικό Συναγερμό και ΔΗΚΟ. Καταψήφισαν οι βουλευτές Γιώργος Περδίκης, Νίκος Κουτσού και Ζαχαρίας Κουλίας.

Η στάση των κομμάτων

Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, αρχηγοί και εκπρόσωποι των πολιτικών δυνάμεων προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τη στάση των κομμάτων τους.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ υπερψήφισε τα δύο νομοσχέδια, καθώς εξασφαλίστηκαν δεσμεύσεις, που έκαμψαν τις ανησυχίες τους. Συμφωνήθηκε, είπε, ότι θα γίνει αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού από ανεξάρτητο οίκο, ώστε να καθοριστεί το ποσοστό του κράτους στο Συνεργατισμό, πως θα υπάρξει καλύτερη εκπροσώπηση στις Επιτροπές των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και ότι θα διασφαλιστεί η επανάκτηση των μετοχών, που πέρασαν στο κράτος, από τον Συνεργατισμό.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε ότι η τελική κατάληξη είναι προς όφελος της πατρίδας. «Όλοι γίναμε πιο συνετοί», είπε και πρόσθεσε, πως στόχος είναι η έξοδος του τόπου από την κρίση.

Από την ΕΔΕΚ ο Νίκος Νικολαΐδης παραδέχθηκε πως δεν είναι λάθος, ν’ αναγνωρίζει κανείς ένα σφάλμα. Το λάθος, είπε, ήταν πως, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν συγκλίσεις, δεν έγιναν οι αναγκαίες συνεννοήσεις, ώστε να υπάρξει εξ’ αρχής θετική κατάληξη. Εξέφρασε, μάλιστα, την ικανοποίησή του για την κατοχύρωση, όπως είπε, μιας πιο δημοκρατικής εκπροσώπησης των μελών των Επιτροπών των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και της δυνατότητας επανάκτησης των μετοχών από το Συνεργατισμό.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι ο πολιτικός κόσμος επιδεικνύει υπευθυνότητα εκεί, που πρέπει να υπάρξει για το καλό του τόπου. «Ο Συνεργατισμός, που μέχρι πριν από λίγο μας χώριζε, τώρα μας ενώνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.      

Νίκος Κουτσού, Ζαχαρίας Κουλίας και Γιώργος Περδίκης υποστήριξαν πως δεν άλλαξε κάτι ουσιαστικά και ως εκ τούτου δε μπορούσαν να υπερψηφίσουν τις νέες προτάσεις νόμου. Ο Νίκος Κουτσού σχολιάζοντας τη δήλωση του Αβέρωφ Νεοφύτου  είπε ότι «ο Συνεργατισμός δεν μας ένωσε, αλλά μας αποκάλυψε».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, αναμένεται ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα διοριστούν ποινικοί ανακριτές για τα τεκταινόμενα στο Συνεργατισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v