Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρόλο υπερδύναμης και στο κρασί θέλει η Κίνα

Η Κίνα παράγει κρασί και μάλιστα με ετικέτες που βραβεύονται διεθνώς. Τα άλματα της τελευταίας δεκαετίας. Οι δυσκολίες στη γεωγραφική θέση της χώρας και τα στοιχήματα κολοσσών όπως η Moet Henessy.

Ρόλο υπερδύναμης και στο κρασί θέλει η Κίνα

Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε δασμούς στα κινεζικά φωτοβολταϊκά πάνελ σε μία από τις εντονότερες εμπορικές διαμάχες της χρονιάς, η Κίνα απάντησε ότι θα ερευνήσει τις καταγγελίες από τους κινέζους παραγωγούς κρασιού για πρακτικές antidumping από Ευρωπαίους οινοπαραγωγούς στην κινεζική αγορά. Για πολλούς η είδηση ήταν ότι η Κίνα παράγει κρασί.

Το Bei Jia Lan, ένα μικρό οινοποιείο στο βόρειο τμήμα της Ningxia νίκησε μια σειρά από περίφημα γαλλικά κρασιά το 2011, με Grand Reserve του 2009, ποικιλία τύπου Μπορντώ, αποσπώντας το χρυσό μετάλλιο σε διεθνή διαγωνισμό. Εκείνη την εποχή, οι σκεπτικιστές ξεκίνησαν μια φήμη ότι είχε χρησιμοποιηθεί κρασί άλλου αμπελώνα για το κρασί του Bei Jia Lan. Έκτοτε όμως, οι οπαδοί αυτού του κινεζικού οινοποιείου αυξάνονται. Πέρυσι, ο γνωστός sommelier Jancis Robinson ονόμασε το Grand Reserve 2009 ως ένα από τα δύο "πιο ελπιδοφόρα " κρασιά που δοκίμασε σε ένα ταξίδι στην περιοχή.

Σε μια γωνιά της Κίνας, περισσότερο γνωστή για την παραγωγή άνθρακα, το Grace Vineyard έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία και έχει τραβήξει την προσοχή. Η ιδιοκτήτρια, η Judy Leissner, ανέλαβε το οινοποιείο από τον πατέρα της πριν από 10 χρόνια, όταν ήταν μόλις 24. Η Judy είναι κινεζικής καταγωγής, αλλά παντρεύτηκε ένα Γερμανό υπήκοο και υιοθέτησε το επίθετό του. Από τη βάση της στο Χονγκ Κονγκ , ταξιδεύει τακτικά για να ελέγχει τους αμπελώνες της, που παράγουν μια ευρεία ποικιλία σταφυλιών, από Merlot και Shiraz μέχρι Chardonnay και Riesling.

Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καλά για τη νεαρή επιχειρηματία. Ακόμα κι αν Judy προσέλαβε Γάλλο οινοποιό για να τη βοηθήσει με την πρώτη σοδειά της, το κρασί ήταν απαίσιο και οι προσπάθειες της να το πουλήσει ήταν «φρικτές, μια καταστροφή» όπως δηλώνει η ίδια. «Είχαμε ένα εκατομμύριο φιάλες, αλλά πωλήθηκαν μόνο 20.000. Και από τις 20.000, τις μισές τις δώσαμε σχεδόν δωρεάν. "

Τώρα έχει το αντίθετο πρόβλημα. Τα δύο εκατομμύρια φιάλες το χρόνο που παράγει ξεπουλιούνται κάθε χρόνο από το 2008, με αποτέλεσμα να πρέπει να διαλέξει ποιους από τους διανομείς της θα ικανοποιήσει.

" Για χρόνια, παρακαλούσαμε τους ανθρώπους να αγοράσουν το κρασί μας. Και ξαφνικά μας λένε Δεν χρειάζεται να ζητιανεύεις πια. Έχεις ξεπουλήσει."

Αλλά μην περιμένετε ότι σύντομα φιάλες υψηλής ποιότητας από κινέζικα κρασί θα κατακλύσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η Κίνα έχει έλλειψη σε σταφύλια ποιότητας, εξηγεί ο Jim Boyce, λάτρης του κρασιού και blogger που εδρεύει στο Πεκίνο. Και αυτό σημαίνει ότι πολλά κινέζικα κρασιά περιέχουν χαμηλής ποιότητας σταφύλια που δεν είναι αρκετά γλυκά για να παράγουν ενδιαφέρουσες γεύσεις κρασιού.

"Τα περισσότερα από τα κρασιά που παράγονται εδώ είναι πολύ λεπτά, ξηρά και με τανίνες " εξηγεί ο Τζιμ. Η Fongyee Walker, μια Βρετανίδα με σχολείο οινογνωσίας στο Πεκίνο, επιρρίπτει τις ευθύνες στη γεωγραφία της Κίνας για την έλλειψη καλών σταφυλιών.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι η Κίνα είναι τόσο μεγάλη, ώστε θα πρέπει να υπάρχει ένα μέρος όπου τα σταφύλια θα μπορούν να ευδοκιμήσουν, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια», λέει. 

Οι περιοχές στην Κίνα, που είναι αρκετά ξηρές για να επιτρέψουν την ανάπτυξη αμπελιών είναι πολύ κρύες το χειμώνα, εξηγεί η Walker τονίζοντας πως οι αγρότες αναγκάζονται να θάβουν τα αμπέλια τους για να τα προστατεύσουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Η διαδικασία αυτή καθιστά πιο ακριβά τα κρασιά και συντομεύει τη διάρκεια ζωής των φυτών.

Εκτιμά λοιπόν, ότι η Κίνα δεν θα είναι σε θέση να παράγει οίνους ποιότητας σε παγκόσμια κλίμακα.

Άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι. Οι τρεις μεγαλύτεροι αμπελώνες της Κίνας, Great Wall, Dynasty και Cheng Yu, έχουν το 50% της εγχώριας αγοράς και ο blogger Jim Boyce πιστεύει ότι οι αναπόφευκτες συγκρίσεις και ο ανταγωνισμός μεταξύ των τριών θα τους αναγκάσει να βελτιώσουν την ποιότητά τους.

«Παραδοσιακά, τα κινεζικά οινοποιεία πωλούν κρασί βασιζόμενα στις ωραίες ετικέτες, τις μεγάλες διαφημίσεις τις χορηγίες και τα λοιπά», σημειώνει ο Boyce. "Αλλά σε κάποιο σημείο, θα πρέπει να κριθούν με βάση την ποιότητα και θα αναγκαστούν να το κάνουν από τα πολύ φθηνά ιταλικά, ισπανικά και χιλιανά κρασιά που εισέρχονται στην αγορά".

Ορισμένες μεγάλες εταιρίες στοιχηματίζουν με μεγάλες επενδύσεις ότι μπορεί να παραχθεί κρασί υψηλής ποιότητας σε κινεζικό έδαφος. Το Domaines Barons de Rothschild , που έχει την ιδιοκτησία του διάσημου γαλλικού οινοποιείου Chateau Lafite, ενώθηκε με την κινεζική εταιρεία, CITIC, για τη δημιουργία ενός αμπελώνα στην επαρχία Γιουνάν της νότιας Κίνας.

Στο παιχνίδι μπαίνει και η Moet Hennessy του γαλλικού γίγαντα πολυτελείας LVMH, η οποία έχει στοιχηματίσει σε ένα μεγάλο κομμάτι γης στο βόρειο τμήμα της περιοχής Ningxia της χώρας όπου επιδιώκει να παράγει το πρώτο κινεζικό κρασί που θα γίνεται με γαλλική μέθοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v