Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν ολοκληρώθηκε η ανάκαμψη, λένε οι G20

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε επισημαίνεται ο κίνδυνος για την ανάπτυξη που αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες οικονομίες. Χαιρετίζει την πρόοδο που έγινε η Κρ. Λαγκάρντ και ζητά προσεκτικές κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες.

Δεν ολοκληρώθηκε η ανάκαμψη, λένε οι G20

Στη σκιά της σύγκρουσης για την υπόθεση της Συρίας, οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη ασχολήθηκαν και με την οικονομία. Κατέληξαν στο συμπέρασμα, όπως φαίνεται από το ανακοινωθέν που εξέδωσαν ότι η δουλειά που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η πορεία προς την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δεν έχει τελειώσει. 

Στο ανακοινωθέν, όπως μεταδίδει το Reuters επισημαίνεται ο κίνδυνος για την ανάπτυξη που αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες οικονομίες από τις βίαιες μετακινήσεις κεφαλαίων.

Το κείμενο, που ουσιαστικά κινείται στο ίδιο μοτίβο της ανακοίνωσης που είχαν εκδώσει τον Ιούλιο οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι υπουργοί Οικονομικών των G20, δεν γίνεται αναφορά για τη Συρία.

Λαγκάρντ: Προσεκτικά η άρση των μη συμβατικών μέτρων από τις κεντρικές τράπεζες

Η Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτησε την πρόθεση των ηγετών του G20 να προχωρήσουν σε ένα σχέδιο δράσης με στόχο να γίνουν περισσότερα για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της «η συντονισμένη δράση προσέφερε σημαντικά στην σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι ηγέτες αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν ώστε η οικονομία να δουλέψει καλύτερα». Η παγκόσμια οικονομία παραμένει υποτονική, ενώ οι διακυμάνσεις των αγορών και τα ρίσκα επιμένουν, τονίζει.

Το σχέδιο δράσης σύμφωνα με την ίδια τονίζει την ανάγκη συνεργασίας για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι κίνδυνοι και αναγνωρίζει την ανάγκη να προωθηθεί η παγκόσμια ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Είναι σωστό, σημειώνει, η νομισματική πολιτική να παραμείνει υποστηρικτική όπου είναι απαραίτητο. «Χαίρομαι που το G20 αναγνωρίζει την ανάγκη να εξασφαλιστεί ότι η έξοδος από τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, όταν γίνει, πρέπει να ανακοινωθεί σωστά και ξεκάθαρα. Τόσο οι αναπτυγμένες, όσο και αναπτυσσόμενες οικονομίες πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις τους ώστε να αποφευχθούν ρίσκα μετάδοσης».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v