Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Εξετάζουμε την ρωσική πρόταση για τα χημικά

Διπλωματικός πυρετός με τη ρωσική πρόταση να παραδοθεί σε διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Ρωσίας στο επίκεντρο. Η αρχική τοποθέτηση Κέρι και η αντίδραση του Κρεμλίνου. Καλωσορίζει την πρόταση η Συρία. Πως αντιδρά ο Λευκός Οίκος.

ΗΠΑ: Εξετάζουμε την ρωσική πρόταση για τα χημικά

Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να εξετάσουμε την ρωσική πρόταση, απάντησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου όταν ρωτήθηκε για την στάση που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ στο αίτημα να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας. Την ίδια ώρα ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως τώρα έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία να πάρει ο πρόεδρος Ομπάμα το πράσινο φως της γερουσίας για στρατιωτικό χτύπημα.

"Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ σοβαρά την ρωσική πρόταση, ώστε να καταλάβουμε ακριβώς αυτό που προτείνουν οι Ρώσοι" ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι υπάρχει ακόμα σκεπτικισμός σχετικά με την πρωτοβουλία των Ρώσων.

"Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως η πρόταση αυτή προέκυψε στο πλαίσιο της απειλής της δράσης των ΗΠΑ και της πίεσης που ασκεί ο πρόεδρος. Οπότε είναι ακόμα πιο σημαντικό να μην χαλαρώσουμε την πίεση και το Κογκρέσο να δώσει στον πρόεδρο την εξουσιοδότηση που έχει ζητήσει" σημείωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τόνι Μπλίνκεν. 

Έχει προηγηθεί ένα θρίλερ που ξεκίνησε από μια δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζ. Κέρι, ότι η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας θα μπορούσε να αποτρέψει την επίθεση. Ακολούθησε πρόταση της Ρωσίας που δείχνει να ανοίγει το δρόμο για μια πιθανή διπλωματική λύση. Πρότεινε να παραδώσει το συριακό καθεστώς σε διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο το οποίο εν τέλει θα καταστραφεί.

Η πρωτοβουλία της ρωσικής κυβέρνησης ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, λίγες ώρες αφότου ο Αμερικανός ομόλογος του Τζον Κέρι υποστήριξε η συριακή κυβέρνηση μπορεί να αποτρέψει μια επέμβαση των δυτικών δυνάμεων, εφόσον παραδώσει όλα τα χημικά όπλα στη διεθνή κοινότητα εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κινήθηκε άμεσα και χρησιμοποίησε την ιδέα του Τζ. Κέρι, λέγοντας πως έχει καταθέσει την πρόταση στον Σύριο ομόλογο του και πως η Μόσχα περιμένει μια "γρήγορη και ελπίζω θετική απάντηση".

"Αν η παράδοση των χημικών όπλων της χώρας σε διεθνή έλεγχο αποτρέψει την πραγματοποίησε επιθέσεων, θα αρχίσουμε άμεσα να εργαζόμαστε με τη Δαμασκό" σημείωσε ο κ. Λαβρόφ.

Σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι Τζ. Κέρι και Σ. Λαβρόφ συζήτησαν τηλεφωνικά τη Δευτέρα το θέμα των χημικών όπλων. της Συρίας.

Καλωσορίζει την πρόταση η Συρία

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Σ. Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Γουαλίντ αλ-Μαλέμ, δήλωσε ότι η χώρα του καλωσορίζει την πρόταση της Ρωσίας.

"Δηλώνω ότι η Συριακή Αραβική Δημοκρατία καλωσορίζει την ρωσική πρωτοβουλία, κινούμενη από το ενδιαφέρον της συριακής ηγεσίας για τις ζωές των πολιτών μας και την ασφάλεια της χώρας και από την εμπιστοσύνη μας στην σύνεση της ρωσικής ηγεσίας, η οποία προσπαθεί να εμποδίσει την επιθετικότητα των Αμερικανών ενάντια στο συριακό λαό" ανέφερε. 

Υπέρ της πρότασης ο Κάμερον και ο Μπαν Κι - Μουν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, τάχθηκαν υπέρ της ρωσικής πρωτοβουλίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε ότι ενδέχεται να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να μεταφερθούν τα χημικά όπλα του καθεστώτος Άσαντ σε πόλεις όπου θα μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια και να καταστραφούν.

Την Τετάρτη η πρώτη ψηφοφορία σε Γερουσία για έγκριση επέμβασης 

Η πρώτη σημαντική ψηφοφορία στην αμερικανική Γερουσία για το θέμα της Συρίας θα διεξαχθεί την Τετάρτη, ανακοίνωσε απόψε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, Χάρι Ρέιντ, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Πρόκειται για μια διαδικαστική ψηφοφορία, από την οποία θα δοθεί μια πρώτη γενική ιδέα του κατά πόσο οι γερουσιαστές στηρίζουν το σχέδιο απόφασης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Η διαδικασία αυτή αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη συνέχιση της συζήτησης της πρότασης στο Σώμα.Η τελική ψηφοφορία και η έγκριση της πρότασης μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Κλίντον: Θετικό βήμα η αποδοχή της ρωσικής πρότασης από Άσαντ

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, στήριξε τον πρόεδρο Ομπάμα και τις πρωτοβουλίες για την πραγματοποίηση στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία και απηύθυνε έκκληση στο Κογκρέσο να τον στηρίξει. 

Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα αν το συριακό καθεστώς αποδεχόταν να θέσει υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα που έχει στη διάθεση του. 

Άσαντ: Οι ΗΠΑ να περιμένουν τα χειρότερα εάν επιτεθούν

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να περιμένουν «κάθε αντίδραση" δήλωσε ο Μπαράσλ Αλ Άσαντ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS αρνούμενος παράλληλα ότι το καθεστώς του ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου.

Ο κ. Άσαντ δήλωσε ρητά πως σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης στη Συρία, τότε οι ΗΠΑ θα πρέπει «να περιμένουν τα πάντα». «Θα πρέπει να περιμένουμε τα χειρότερα» σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Συρίας.

«Είμαστε εναντίον των όπλων μαζικής καταστροφής είτε πρόκειται για χημικά είτε για πυρηνικά» δήλωσε ο κ. Άσαντ και συμπλήρωσε: «Οιοδήποτε χτύπημα θα αποτελέσει σαφή στήριξη του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία».

Αναφερόμενος στους τρόπους αντίδρασης της Δαμασκού, ο κ. Άσαντ δήλωσε πως ο αντίκτυπος «μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές, άμεσες και έμμεσες».

Ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι ευγνώμων απέναντι στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τη στήριξη στο συριακό καθεστώς κατά τη διάρκεια της συνόδου του G20 την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Συρίας , Γουαλίντ αλ-Μαλέμ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μόσχα. Παράλληλα, κάλεσε τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν σε επέμβαση, τονίζοντας ότι "ο Ομπάμα στηρίζει τρομοκράτες".

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τις ΗΠΑ να επικεντρωθούν στις προσπάθειες επίλυσης διά της ειρηνικής οδού και όχι μέσω στρατιωτικής επιχείρησης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v