Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συρία: Νέο ψήφισμα στον ΟΗΕ ζητά η Γαλλία

Σκληρές προϋποθέσεις ζητά ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών από το ρωσικό σχέδιο για τη Συρία. Ακόμη όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά λέει το Παρίσι. Υπήρξε και αμερικανικός δάκτυλος στη ρωσική πρόταση αποκαλύπτει ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Συρία: Νέο ψήφισμα στον ΟΗΕ ζητά η Γαλλία

Η Γαλλία, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε πως θα παρουσιάσει σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπου θα τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις για το διεθνή έλεγχο του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, τονίζοντας μάλιστα πως θα πρέπει να απαιτηθεί η καταστροφή των συγκεκριμένων όπλων.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Παρίσι, ο κ. Φαμπιούς δήλωσε πως "ακόμη όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά" και πως το ψήφισμα θα πρέπει να απειλεί τη Δαμασκό με «εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις» σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις.

"Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών  έκανε μία πρόταση... αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ελιγμός για να μας αποφύγουν" δήλωσε ο κ. Φαμπιούς και συμπλήρωσε: "Για αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε αυτή την πρωτοβουλία. Η Γαλλία θα παρουσιάζει προσχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπο αυτή την έννοια και η διαδικασία ξεκινά από σήμερα". 

Η Ρωσία από την πλευρά της, δηλώνει ότι εργάζεται στην κατεύθυνση ενός «αποτελεσματικού και συγκεκριμένου» σχεδίου για να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας και συζητά τις λεπτομέρειες με τη Δαμασκό, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μόσχας, Σεργκέι Λαβρόφ. Αποκάλυψε επίσης ότι το σχέδιο θα παρουσιαστεί σύντομα και πως η πρόταση δεν είναι εξ ολοκλήρου ρωσική. Υπήρξε και αμερικανικός δάκτυλος δηλώνει ο Λαβρόφ αποκαλύπτοντας πως η πρόταση προετοιμάστηκε και μέσω των επαφών που είχε η Μόσχα με την Ουάσιγκτον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v