Κέρι και Λαβρόφ συμφωνούν για «Γενεύη 2»

Νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας στα τέλη Σεπτεμβρίου. Στόχος η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία, με την ονομασία "Γενεύη 2".

Κέρι και Λαβρόφ συμφωνούν για «Γενεύη 2»

Παρά τα αρχικά στραβοπατήματα, η δεύτερη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τη Συρία ολοκληρώθηκε με χαμόγελα. Ο Τζον Κέρι έκανε λόγο για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με το Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν κοντά στην 28η Σεπτεμβρίου με βασικό θέμα την αναβίωση του σχεδίου για διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία «Γενεύη 2».

Μάλιστα, ο κ. Λαβρόφ εξήρε τον Αμερικανό ομόλογό του ο οποίος «κατανοεί πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσουμε στο συριακό με τη διπλωματία».

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι επιδιώκει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία υπό την ονομασία «Γενεύη 2» και συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σήμερα ο κ. Μπραχίμι δήλωσε πως οι εργασίες για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας είναι πολύ σημαντικές προκειμένου να συγκληθεί η "Γενεύη 2".

Το κλίμα ήταν διαφορετικό σε σχέση με τη χθεσινή ένταση, όπου στη συνέντευξη Τύπου του Τζον Κέρι και του Σεργκέι Λαβρόφ φάνηκε ότι προς το παρόν η απόσταση των δύο χωρών είναι μεγάλη. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βασιστούν στα λόγια του Άσαντ και ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να βγουν συμπεράσματα για την επιτυχία του σχεδίου.

Μέλος της Διεθνούς Σύμβασης για τα χημικά η Συρία

Η Συρία πάντως έγινε κράτος-πλήρες μέλος της Διεθνούς Σύμβασης απαγόρευσης της χρήσης χημικών όπλων, όπως δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, κάτι το οποίο είχε υποσχεθεί να πράξει η κυβέρνηση του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, στο πλαίσιο μιας υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας για να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της χώρας.

"Από νομική άποψη, η Συρία έγινε αρχής γενομένης από σήμερα πλήρες (κράτος) μέλος της σύμβασης" για την απαγόρευση της χρήσης χημικών, δήλωσε ο Σύριος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη μετά την υποβολή των σχετικών εγγράφων στον Οργανισμό.

Η Συρία ως σήμερα ήταν η μία από τις μόλις επτά χώρες οι οποίες δεν είχαν ενταχθεί στη Σύμβαση για την Απαγόρευση της Χρήσης Χημικών Όπλων, η οποία επιτάσσει οι χώρες οι οποίες την έχουν επικυρώσει να προχωρήσουν στην πλήρη καταστροφή των χημικών τους οπλοστασίων.

Έτοιμος για δράση ο αμερικανικός στόχος

Μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησής του να θέσει υπό τον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας τα χημικά της όπλα, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφαση αυτή δεν ελήφθη υπό την απειλή των Ηνωμένων Πολιτειών για πόλεμο, αλλά οφείλεται στη ρωσική πρόταση. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια μόλις διαπιστώσει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα στην περιοχή και σταματήσουν να απειλούν με στρατιωτική επέμβαση. Επίσης, ζήτησε να σταματήσουν οι ΗΠΑ να προμηθεύουν με οπλισμό την αντιπολίτευση, γεγονός που αμέσως αρνήθηκε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός.

Με ανακοίνωσή τους, τα Ηνωμένα Έθνη γνωστοποίησαν ότι παρέλαβαν έγγραφα από τη συριακή πλευρά, στα οποία δηλώνει την πρόθεσή της να παραδώσει τον χημικό οπλισμό. Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι τα έγγραφα αυτά δεν πρέπει να αποτελέσουν υποκατάστατο του αφοπλισμού της, ούτε τακτική παρακώλυσης. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρί Χαρφ είπε ότι η πιθανότητα χρήσης στρατιωτικής βίας εκ μέρους της Ουάσιγκτον παραμένει στο τραπέζι, όσο συνεχίζονται στη Ρωσία οι συζητήσεις για το πώς θα καταστραφούν τα χημικά της Συρίας.

WSJ: Η Δαμασκός σκορπίζει τα χημικά σε όλη τη χώρα

Μια επίλεκτη συριακή μονάδα, η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα χημικών όπλων της κυβέρνησης, σκορπίζει τα όπλα αυτά σε δεκάδες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, περιπλέκοντας ενδεχομένως τα σχέδια των ΗΠΑ για αεροπορικές επιδρομές, αναφέρει η Wall Street Journal

Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους και μέλη του Κογκρέσου που ενημερώθηκαν για τις πληροφορίες αυτές, ανέφερε χθες στον ιστότοπό της πως μια εξειδικευμένη στρατιωτική μονάδα, η αποκαλούμενη Μονάδα 450, μετακινεί εδώ και μήνες τα αποθέματα για να αποφευχθεί ο εντοπισμός των όπλων.

Ωστόσο οι αμερικανικές και οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών και αξιωματούχοι στη Μέση Ανατολή πιστεύουν πως εξακολουθούν να γνωρίζουν πού βρίσκονται τα περισσότερα από τα χημικά της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.

Όμως «γνωρίζουμε πολύ λιγότερα απ' ό,τι γνωρίζαμε πριν από έξι μήνες για το πού βρίσκονται τα χημικά όπλα», φέρεται ότι δήλωσε αξιωματούχος.

Η εφημερίδα επικαλείται επίσης δήλωση ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου σύμφωνα με την οποία η Ουάσιγκτον εκτιμά πως η Δαμασκός διαθέτει 1.000 τόνους χημικών και βιολογικών παραγόντων, «αν και μπορεί να υπάρχουν και περισσότεροι».

Η συριακή κυβέρνηση, η οποία παραδοσιακά αποθήκευε τα περισσότερα από τα χημικά και βιολογικά όπλα της σε λίγες εγκαταστάσεις στη δυτική Συρία, άρχισε πριν από περίπου έναν χρόνο να τα σκορπίζει, δήλωσαn αξιωματούχοι.

Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν τώρα πως το οπλοστάσιο έχει μεταφερθεί μέχρι και σε 50 εγκαταστάσεις στη δυτική, τη βόρεια, τη νότια και την ανατολική Συρία.

Δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν θα γίνουν επιθέσεις εναντίον διοικητών της Μονάδας 450, η οποία αποτελείται από αξιωματικούς από την κοινότητα των αλαουιτών του Άσαντ, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο.

Επίσης, δεν υπάρχουν σχέδια να βομβαρδιστούν οι εγκαταστάσεις των χημικών όλων λόγω του κινδύνου τα δηλητηριώδη αέρια να εξαπλωθούν σε περιοχές αμάχων, δήλωσαν αξιωματούχοι στην αμερικανική εφημερίδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v