Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεν: Πρώτα έλεγχος, μετά συζήτηση για τα «κενά»

Μετά την αξιολόγηση της τρόικας θα μπουν στο τραπέζι συγκεκριμένα μεγέθη για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, δηλώνει ο Ρεν. Από Νοέμβριο οι πρώτες συζητήσεις. Διαφορετικά τα μοντέλα εξόδου από τα προγράμματα στήριξης σε κάθε χώρα.

Ρεν: Πρώτα έλεγχος, μετά συζήτηση για τα «κενά»

Θα πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα το επόμενο διάστημα, δηλώνει ο Όλι Ρεν αναφορικά με πιθανά χρηματοδοτικά κενά αλλά και το χρέος. «Είναι νωρίς να πούμε ακριβείς αριθμούς για τα χρηματοδοτικά κενά, θα ξέρουμε περισσότερα όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος». 

Θα μιλήσουμε για το θέμα του χρηματοδοτικού κενού της χώρας, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, πρόσθεσε με τη σειρά του ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Dijsselbloem.

Ο επίτροπος οικονομικών μιλώντας μετά το τέλος του Eurogroup σημείωσε ότι η Ευρώπη επιτυγχάνει ανάκαμψη, η οποία σταδιακά θα ανεβάσει ρυθμό το 2014. Τα σημάδια, όπως είπε, είναι ενθαρρυντικά, αλλά θα πρέπει να υπάρχει πιστή τήρηση των προγραμμάτων και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. «Η κρίση δεν τελείωσε και δεν πρέπει να εφησυχάσουμε».

Αναφορικά με την πορεία προς την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι δεν θα υπάρξει ένα ενιαίο μοντέλο. Η κάθε περίπτωση, Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, θα εξεταστεί ξεχωριστά με στόχο να βρεθεί η βέλτιστη λύση. Η διαδικασία αυτή θα γίνει σε συνεργασία με την τρόικα που βρίσκεται σε κάθε χώρα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, τόνισε ότι στη συνεδρίαση της 22ας Νοεμβρίου θα συζητηθεί το θέμα των προϋπολογισμών του 2014.

Άσμουσεν: Ο ESM μπορεί να λειτουργήσει ως "στήριγμα" για ταμείο εκκαθάρισης τραπεζών

O μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας (ESM) μπορεί να λειτουργήσει ως στήριγμα του σχεδιαζόμενου κοινού ταμείου εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών, δήλωσε την Παρασκευή ο Γ. Άσμουσεν.

"Αν για παράδειγμα κατά την περίοδο συγκρότησης το ταμείο χρειαστεί κάποιο στήριγμα, ο υπάρχον μηχανισμός ESM μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο αυτό" σημείωσε σύμφωνα με το Reuters το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

"Ο ESM μπορεί να δανείσει λεφτά στο ταμείο, τα οποία στην συνέχεια θα αποπληρωθούν ώστε να μην υπάρχει μόνιμη μεταφορά" πρόσθεσε ο Γ. Άσμουσεν.

Ο ίδιος υποστήριξε πως ο ESM μπορεί να προσφέρει στήριγμα στο ταμείο με "πολιτικά ουδέτερο" τρόπο, αλλά πρόσθεσε πως θα χρειαστούν αλλαγές στους κανονισμούς του μόνιμου μηχανισμού.

Σημειώνεται πως νομικοί σύμβουλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσαν εξέδωσαν ανάλυση στην οποία υποδεικνύουν αδυναμίες στα σχέδια της ευρωζώνης να εγκαθιδρύσει έναν κοινό μηχανισμό για την αντιμετώπιση των προβληματικών τραπεζών με έναν ενιαίο ταμείο.

Ο Γ. Άσμουσεν υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ στηρίζει τα σχέδια της Κομισιόν για την λειτουργία του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v