Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 1,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Επιβράδυνση πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Πτωτική τροχιά και στο κόστος εργασίας των υπερχρεωμένων κρατών. Πρωταθλήτρια αποπληθωρισμού η Ελλάδα.

Στο 1,3% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Πρωταθλήτρια στον αποπληθωρισμό αποδεικνύεται η Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, όπου φαίνεται επίσης η πτωτική πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, σε μεγάλη απόσταση από τον στόχο της ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση στο 1,3% τον Αύγουστο από 1,6% τον προηγούμενο μήνα. Ο δομικός δείκτης ανήλθε στο 1,1% σε ετήσια βάση. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% (τον προηγούμενο μήνα είχε μειωθεί κατά 0,5%).

Πρωταθλήτρια στον αποπληθωρισμό αποδεικνύεται η Ελλάδα, όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή σε ετήσια βάση μειώθηκε κατά 1% και σε μηνιαία κατά 0,1%. Στην Κύπρο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,1%.

Αίσθηση ωστόσο προκαλούν και τα στοιχεία για το κόστος εργασίας που η Eurostat κοινοποίησε σχεδόν ταυτόχρονα. Συγκεκριμένα, το κόστος εργασίας αυξήθηκε στην ευρωζώνη με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 4 ετών το δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που ενδέχεται να δείχνει ότι η ευρωζώνη γίνεται πιο ανταγωνιστική.

Το ονομαστικό ωριαίο κόστος εργασίας στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,9% την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου. Το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 1,7% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Στην Κύπρο το κόστος εργασίας μειώθηκε στο τρίμηνο κατά 4,6%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v