ICMA: Διεύρυνση 8,6% στην ευρωπαϊκή αγορά repo

Ο δανεισμός και η πίστωση στην ευρωπαϊκή αγορά επαναγορών διευρύνθηκε φέτος, ενώ οι συναλλαγές στις ΗΠΑ μειώθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της International Capital Market Association.

ICMA: Διεύρυνση 8,6% στην ευρωπαϊκή αγορά repo

Ο δανεισμός και η πίστωση ευρωπαϊκών ομολόγων στην αγορά επαναγορών repo, διευρύνθηκε φέτος, ενώ οι αντίστοιχες συναλλαγές στις ΗΠΑ μειώθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της International Capital Market Association.

Η αξία των ευρωπαϊκών συμβολαίων repo σε κυκλοφορία στις 12 Ιουνίου ανήλθε στα 6,08 τρισ. ευρώ με αύξηση 8,6% από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICMA.

Η αύξηση προέκυψε καθώς οι τράπεζες αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης μετά την αποπληρωμή των μακροπρόθεσμων δανείων LTRO που παρείχε η ΕΚΤ και επειδή τα υψηλότερα επιτόκια στις αγορές χρήματος απέτρεψαν τους οίκους από τον μηχανισμό καταθέσεων της ΕΚΤ.

Αντιθέτως, η αγορά επαναγορών των ΗΠΑ συρρικνώθηκε στα 4,6 τρισ. δολ. τον Ιούλιο με πτώση 35% από τα 7,02 τρισ. δολ. στο α΄ τρίμηνο 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Federal Reserve από τους 21 primary dealers της.

Στις συμφωνίες repo, τα χρεόγραφα ανταλλάσσονται με ρευστό, όπου το χρέος κρατείται ως εγγύηση για το δάνειο.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v