Bernanke: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το QE

Οι αποφάσεις της Fed θα καθοριστούν από την πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας, δήλωσε ο Bernanke. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τόνισε, αλλά πιθανότατα το "taper" θα ξεκινήσει αργότερα το 2013, τόνισε. Προληπτική κίνηση η σημερινή απόφαση, πρόσθεσε.

Bernanke: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το QE

Η Fed θα εξετάσει στις επόμενες συνεδριάσεις το outlook της οικονομίας και στη συνέχεια θα κάνει το πρώτο βήμα για την σταδιακή απαγκίστρωση από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, πιθανότατα αργότερα το 2013, δήλωσε ο Ben Bernanke.

Σε ερώτηση για το αν είναι λιγότερο βέβαιος τώρα σχετικά με τον περιορισμό του προγράμματος μέσα στο 2013, ο Bernanke απάντησε πως δεν υπάρχει προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο ίδιος τόνισε πως οι κινήσεις της Fed θα καθοριστούν από την πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε πάντως πως το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας είναι να διατηρήσει την επεκτατική νομισματική πολιτική.

Όπως επισήμανε, αν ο πληθωρισμός παραμείνει κάτω από τον στόχο, θα πρέπει να "είμαστε αρκετά διστακτικοί σε μια αύξηση των επιτοκίων".

Την ίδια ώρα, παραδέχθηκε πως η Fed ήταν υπεραισιόδοξη για την ανάπτυξη το 2013, προσθέτοντας πως οι προοπτικές της ανάπτυξης έχουν μετριαστεί κάπως, τουλάχιστον προσωρινά.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο και τη διαμάχη Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για τον προϋπολογισμό, ο κ. Bernanke σημείωσε πως υπάρχουν ανησυχίες για τις αποφάσεις σχετικά με την δημοσιονομική πολιτική και το όριο του χρέους.

Πρόσθεσε πως μια επιβράδυνση της οικονομίας λόγω των αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο, θα ήταν κάτι που θα έπρεπε να λάβει υπόψη της η Fed.

Τόνισε πως είναι σημαντικό να αποφευχθεί ένα συμβάν σαν και αυτό του 2011, το οποίο είχε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία. 

Προληπτική κίνηση η σημερινή απόφαση

Ο πρόεδρος της Fed υποστήριξε πως η Fed θέλει να βεβαιωθεί ότι η οικονομία έχει αρκετή στήριξη και να αποφύγει μια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μέχρι να βεβαιωθεί ότι η ανάπτυξη είναι στα επιθυμητά επίπεδα.

Η πρόθεση της κεντρική τράπεζας είναι να περιμένει λίγο ακόμα για να επιβεβαιώσει την κατάσταση της οικονομίας, ανέφερε ο κ. Bernanke, προσθέτοντας ότι η σημερινή απόφαση να μην προχωρήσει στον περιορισμό του QE ήταν μια προληπτική κίνηση.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v