Γερμανικές Εκλογές: Ντέρμπι για γερά νεύρα

Οριακές καταστάσεις με τα ποσοστά των μικρών κομμάτων σε ρόλο ρυθμιστή. Οι επιλογές Μέρκελ για τη νέα κυβέρνηση συμμαχίας. Τι λένε οι αναλυτές για τα περιθώρια αλλαγής στην στρατηγική για το Νότο. Το SPD και τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Γερμανικές Εκλογές: Ντέρμπι για γερά νεύρα
Σε πραγματικό θρίλερ εξελίσσονται οι γερμανικές εκλογές, καθώς όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μετρήσει και η τελευταία ψήφος των αναποφάσιστων, τους οποίους πολιτικοί αναλυτές ανέβαζαν τις προηγούμενες ημέρες στο 30%.

Σίγουρα πρώτο το κόμμα της Μέρκελ, που πόνταρε πολλά στην προεκλογική της εκστρατεία στην ευημερία της γερμανικής οικονομίας. «Είχαμε τέσσερα καλά χρόνια. Πετύχαμε πολλά μαζί, έγραψε την Παρασκευή στους ψηφοφόρους της».

Ωστόσο ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο σύμμαχος της στην κυβέρνηση. οι Φιλελεύθεροι του Ρέσλερ κινούνται πέριξ του 5%, και ακόμα και αν τελικά το υπερβούν και μπουν στη Βουλή, η κυβέρνηση θα έχει οριακή πλειοψηφία.

Αν δεν το καταφέρουν, τότε ο δρόμος της μεγάλης συνεργασίας με το SPD είναι μονόδρομος.

Απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο, η Μέρκελ προσπάθησε να ενισχύσει όσο περισσότερο την εκλογική της δύναμη ώστε, αν τελικά χρειαστεί, να διαπραγματευτεί με το SPD του Σταϊνμπρουκ από όσο το δυνατό ισχυρότερη θέση.

Εσπευσε μάλιστα να καλέσει τους οπαδούς της να στηρίξουν το κόμμα και με τις δυο ψήφους τους (σ.σ. το γερμανικό σύστημα προβλέπει να ψηφίζουν οι πολίτες για τον εκπρόσωπο τους στη Βουλή και για το κόμμα που επιλέγουν). Σε κάθε περίπτωση, η συμμαχία με το SPD θα την αναγκάσει να αλλάξει αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, πιθανώς και τον Σόιμπλε.

Ανάλογη στρατηγική έχει και ο Στάϊμπουρκ, ο οποίος έδωσε αγώνα δρόμου το τελευταίο διάστημα για να καλύψει όσο το δυνατό περισσότερο την απόσταση που τον χωρίζει από την Μέρκελ.

Αγνωστος «x» παραμένει το κόμμα των ευρωσκεπτικιστών οι οποίοι κατέβηκαν στην εκλογές με ατζέντα το... μάρκο και τον διωγμό χωρών του Νότου από το ευρώ. Είσοδος τους στη Βουλή, θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Όχι μόνο θα καταδικάσει οριστικά τα σχέδια της για κυβέρνηση συνασπισμού με τον Ρέσλερ αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργήσει επιπλέον πίεση στα όποια σχέδια χαλάρωσης της στρατηγικής της.

Τα περιθώρια αλλαγών στη στρατηγική

Ολη η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις καθώς πολλές χώρες ελπίζουν ότι θα φέρουν αλλαγές στην πολιτική της σκληρής λιτότητας που επέβαλε η Μέρκελ, σημειώνει το Reuters.

Ωστόσο η προοπτική για ριζικές αλλαγές είναι μικρές, ακόμα και αν αναγκαστεί σε μια συμμαχία με το SPD που την έχει κατηγορήσει για αυτή τη στρατηγική.

«Η Γερμανία είναι δεσμευμένη την συμμετοχή της στην Ευρώπη, αλλά η κοινή γνώμη και συνταγματικοί περιορισμοί μειώνουν το περιθώριο δραστικής αλλαγής πολιτικής προς ποιο γενναιόδωρες πολιτικές», αναφέρει η Citi.

Ερώτημα ωστόσο είναι και η στάση του SPD το οποίο «κάηκε» από προηγούμενο «μεγάλο συνασπισμό». «Το κόμμα έχασε 13 ποσοστιαίες μονάδες στην περίοδο της προηγούμενης συνεργασίας του με τη Μέρκελ και ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αν επαναληφθεί η ίδια συμφωνία", δηλώνει ο Alex White της JP Morgan. «Οι ηγέτες του SPD θα πιέσουν για όσο το δυνατόν καλύτερη για τους ίδιους συμφωνία και πιθανόν οι διαπραγματεύσεις των δυο να κρατήσουν πολλές εβδομάδες».

Σε αυτές το SPD αναμένεται να πιέσεις για την υιοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού, την αύξηση φόρου σε υψηλά εισοδήματα και πιθανότατα για την ανάληψη κρίσιμων υπουργικών θώκων, όπως αυτές των Οικονομικών και του υπουργείου Εξωτερικών.

Μέρκελ: Η ευημερία της Γερμανίας στηρίζεται στις εξαγωγές

Τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως εγγυήτριας της ειρήνης ανέδειξε η Α. Μέρκελ κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας της στο Αννόβερο.

«Για αιώνες δεν υπήρξε γενιά στην Ευρώπη που μπόρεσε να ζήσει ειρηνικά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και θέλουμε αυτό για τα παιδιά και τα εγγόνια μας», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«H Ευρώπη είναι η καλύτερη εγγύηση πως δεν θα υπάρξει ξανά πόλεμος στη Γερμανία. Και για αυτό η Ευρώπη είναι σημαντική για όλους μας», συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι η οικονομία της Γερμανίας στηρίζεται στο γεγονός ότι «η χώρα έχει φίλους στον κόσμο».

"Η ευημερία στηρίζεται στο γεγονός ότι εξάγουμε τα προϊόντα μας, ότι πουλάμε τα αγαθά μας", τόνισε.

Από την πλευρά του ο Π. Στάινμπρουκ σε ομιλία στη Φρανκφούρτη εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά τη καγκελαρίου.

«Δεν υπάρχει κατεύθυνση και καμία πυξίδα για το που οδεύει η χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια» δήλωσε. «Οδηγώντας σε κύκλους σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα σταματήσεις και αυτό κάνουμε τα τελευταία τέσσερα έτη», σημείωσε.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Emnid και θα δημοσιευθεί αύριο, Κυριακή, στην εφημερίδα Μπιλντ αμ Ζόνταγκ, οι συντηρητικοί της Μέρκελ (η CDU και το αδελφό της βαυαρικό κόμμα CSU) λαμβάνουν 39% και το φιλελεύθερο κόμμα FDP 6%.

Οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) λαμβάνουν, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, 26% και οι παραδοσιακοί σύμμαχοί τους 9%. Το κόμμα "Ντι Λίνκε" της ριζοσπαστικής αριστεράς συγκεντρώνει το 9% των προτιμήσεων. Και το κόμμα κατά του ευρώ "Εναλλακτική για τη Γερμανία " (AfD) δεν περνάει το πσοοστό του 5% που είναι απαραίτητο για να εκλέξει βουλευτές στην Μπούντεσταγκ, καθώς συγκεντρώνει 4%.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η δημοσκόπηση της Forza, η οποία δημοσιεύτηκε την Παρασκευή δείχνει ότι το συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ να συγκεντρώνει 40%, μια ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από την προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας στις 17 Σεπτεμβρίου. Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών που μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας, παραμένει σταθερό στο 5%.

Την ίδια ώρα οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν ποσοστό 26%, επίσης μια μονάδα πάνω, ενώ οι Πράσινοι βρίσκονται στο 10% και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Die Linke στο 9%.

Σημειώνεται ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την αριστερά.

Το νέο κόμμα των ευρωσκεπτικιστών, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), κερδίζουν μια ποσοστιαία μονάδα, ανεβαίνοντας στο 4%.

Η δημοσκόπηση της Bild και το Εκλογικό Βαρόμετρο

Η δεύτερη δημόσια τηλεόραση, σπάζοντας χθες το βράδυ μια παράδοση ετών, σύμφωνα με την οποία 10 μέρες πριν από την προσφυγή στις κάλπες δεν μεταδίδονται σφυγμομετρήσεις για να μην επηρεάζονται οι ψηφοφόροι, μετέδωσε το Εκλογικό Βαρόμετρο επίσης την Παρασκευή.

Τα δημοσκοπικά στοιχεία έδειξαν οριακή πλειοψηφία για τον κυβερνητικό συνασπισμό (45,5%), με το κόμμα των Φιλελευθέρων να μπαίνει στη βουλή (5,5%), το Σοσιαλδημοκρατικό να ανεβαίνει στο 27%, τους Πράσινους να συγκεντρώνουν 9%, το κόμμα Η Αριστερά να κυμαίνεται γύρω στο 8,5% και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD) να συγκεντρώνει 4% και να μένει εκτός.

Την Πέμπτη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild έδινε στο κόμμα 5% και μαζί εισιτήριο εισόδου στη γερμανική βουλή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του εν λόγω ινστιτούτου Χέρμαν Μπίνκερτ όσοι δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν το AfD απείχαν σε ποσοστό 28% από τις προηγούμενες εκλογές του 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v