Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: O θρίαμβος Μέρκελ και η επόμενη μέρα

Ιστορική νίκη για την καγκελάριο που όμως καλείται να βρει σύμμαχο για την κυβέρνηση. Εκτός Βουλής για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία οι Φιλελεύθεροι. Θα συνεχιστεί η πίεση για μεταρρυθμίσεις, το πρώτο μήνυμα προς Αθήνα. Τα σενάρια συνεργασιών.

Γερμανία: O θρίαμβος Μέρκελ και η επόμενη μέρα

Σε απόλυτο ρυθμιστή των εξελίξεων αναδεικνύεται η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία κατάφερε να φέρει το κόμμα της πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία στις γερμανικές εκλογές, κάτι που αν συνέβαινε θα ήταν η δεύτερη φορά στην ιστορία της χώρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η καγκελάριος κατάφερε περιφανή νίκη, ενώ την ίδια στιγμή ο σύμμαχός της στην κυβέρνηση (το FDP του Φ. Ρέσλερ) καταποντίστηκε, μένοντας εκτός βουλής για πρώτη φορά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα αποτελέσματα

Με τα νεότερα αποτελέσματα, το ποσοστό CDU της Μέρκελ ανέρχεται στο 41,5% διασφαλίζοντας και τρίτη συνεχή θητεία στον θώκο της καγκελαρίας. Ο παραδοσιακός της εταίρος, οι Φιλελεύθεροι, υπέστησαν πανωλεθρία. Συγκέντρωσαν 4,8% και για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας μένουν εκτός από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με υποψήφιο καγκελάριο τον Πέερ Στάινμπρουκ βελτίωσε κάπως το ποσοστό του στο 25,7% (+2,7%), αλλά δεν μπόρεσε να εμφανιστεί και πάλι ως μεγάλο λαϊκό κόμμα. Το αριστερό κόμμα, η Αριστερά, με 8,6%, αν και υπέστη απώλειες της τάξεως του 3,3%, αναδεικνύεται στη νέα βουλή τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με τέταρτη τους Πράσινους, που συγκέντρωσαν 8,4%, χάνοντας ποσοστό 2,3%. Με τη διαμόρφωση αυτών των αποτελεσμάτων η νέα βουλή θα είναι τετρακομματική και όχι πεντακομματική με 630 βουλευτές συνολικά.

Από πλευράς εδρών, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει 311 έδρες και δεν μπορεί να κυβερνήσει αυτοδύναμα. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί συγκεντρώνουν 319 έδρες.

Εκτός βουλής έμεινε και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα.

Διευκρινίζεται ότι τα προαναφερθέντα στοιχεία, αν και επίσημα, μπορεί να αμφισβητηθούν δικαστικά και για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζονται προσωρινά.

Αναζήτηση συμμάχου

Υπό αυτό το πρίσμα, η καγκελάριος καλείται να βρει νέο σύμμαχο έχοντας εξασφαλίσει ισχυρή διαπραγματευτική θέση. Ανοικτό σενάριο είναι ο μεγάλος συνασπισμός, μια συμμαχία δηλαδή CDU/CSU με το SPD.

Να σημειωθεί ότι ο Π. Στάινμπρουκ έχει πει όχι σε σχήμα SPD-Πρασίνων-Αριστεράς, ακόμα και αν τα τρία κόμματα συγκέντρωναν την πλειοψηφία στη βουλή. Ο ίδιος, προεκλογικά, έχει αρνηθεί και τη συμμετοχή του σε πιθανή κυβέρνηση Μέρκελ, ανεξάρτητα από το τι θα πράξει το κόμμα του, ενώ τόνισε με δήλωσή του ότι τώρα "η μπάλα είναι στο γήπεδο της Μέρκελ".

Ακόμα, πάντως, και αν η καγκελάριος κατέληγε με την απόλυτη πλειοψηφία, αυτή θα ήταν πολύ μικρή και κατά συνέπεια δεν θα ήταν εύκολη πολιτικά η διαχείρισή της, σημειώνει ο Carsten Koschmieder, αναλυτής του πανεπιστημίου του Βερολίνου. "Θα έπρεπε να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στο κόμμα της, όπως για παράδειγμα σε όσους ψήφισαν κατά των ελληνικών διασώσεων", σημειώνει.

Στο ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού, οι διαπαγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν εβδομάδες και η Μέρκελ να αναγκαστεί να αποδεχτεί περισσότερο αριστερές πολιτικές, τις οποίες το SPD προώθησε στην καμπάνια του, όπως ο κατώτερος μισθός και περισσότεροι φόροι για τους πλούσιους.

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό που κατακτά η Μέρκελ είναι το καλύτερο των τελευταίων 20 χρόνων για το κόμμα. Αντίθετα το SPD βελτίωσε το ποσοστό του έναντι του 2009, όμως αυτό είναι το δεύτερο χειρότερο στην ιστορία του, γεγονός που θα βαρύνει στις διαπραγματεύσεις των δύο αν προχωρήσει το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού.

Οι ευρωσκεπτικιστές

Είδηση της βραδιάς ήταν το κόμμα των ευρωσκεπτικιστών, το AfD, καθώς συγκεντρώνοντας το 4,8% των ψήφων βρέθηκε μια ανάσα από το κρίσιμο όριο της εισόδου στη βουλή, δείχνοντας ότι σημαντικό κομμάτι των Γερμανών ενστερνίζεται τις απόψεις του, έξοδο δηλαδή του Νότου από το ευρώ ή ακόμα και την επιστροφή της Γερμανίας στο μάρκο.

Συνεχής πίεση στην Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις

Η Α. Μέρκελ, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Berliner Runde, όπου συμμετέχουν οι αρχηγοί των κομμάτων μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων, υπεραμύνθηκε της στρατηγικής της για την Ελλάδα. Σημείωσε μάλιστα, όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, ότι είχε ξεκαθαριστεί στον γερμανικό λαό ότι θα υπάρξει τρίτο πακέτο:

"Το είπε για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών τον περασμένο Νοέμβριο του 2012, είδα όλα τα πρωτόκολλα της επιτροπής Οικονομικών, της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων, το είπε και στο κοινοβούλιο", απάντησε η Μέρκελ. "Ίσως να ξεχάστηκε στη συνέχεια, και με αυτόν τον ειλικρινή τρόπο (ο Σόιμπλε) το είπε και πάλι τον Αύγουστο στην προεκλογική εκστρατεία χωρίς να του ζητηθεί. Για μέρες ολόκληρες συζητήθηκε σε όλες τις πτυχές του και στους ψηφοφόρους ήταν απόλυτα σαφές. Τώρα αν μας ωφέλησε σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική το ότι όλοι κάναμε σαν να μην είχαμε ακούσει ποτέ ότι το θέμα Ελλάδα θα μπορούσε να ξαναμπεί στην ημερήσια διάταξη, δεν το ξέρω. Αλλά είναι αδιάφορο. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν μιλήσαμε γι' αυτό. Το κάναμε και θα το κάνουμε πάντα, να μιλάμε για όσα μπορούμε να προβλέπουμε. Όταν δεν μπορώ να προβλέψω κάτι, δεν μπορώ και να μιλήσω. Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε πρόωρα τις πιέσεις για τις μεταρρυθμίσεις. Έχουμε π.χ. συζητήσεις στη Σλοβενία για θέματα τραπεζών και μεταρρυθμίσεων. Είχαμε στη Γερμανία την ατζέντα 2010 του προκατόχου μου Γκέρχαρντ Σρέντερ. Κι εμείς κάναμε μεταρρυθμίσεις που δυσκόλεψαν πολλούς (...). Γι' αυτό όταν ξέρω ότι κάποιο μέτρο θα έχει κόστος, το λέω, αλλά δεν πρόκειται να πω προκαταβολικά κάτι που δεν ξέρω".

Μέρκελ: Εκπληκτικό το αποτέλεσμα

"Είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα", δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ ενώπιον εκατοντάδων οπαδών της στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο μετά τις εκλογές. "Θα το αξιοποιήσουμε προσεκτικά και με υπευθυνότητα", όπως είπε. Η καγκελάριος ευχαρίστησε τα μέλη του κόμματος αλλά και το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών και τον επικεφαλής του Χορτς Ζέεχοφερ για τη στήριξη που πρόσφεραν.

Η Α. Μέρκελ δεν αναφέρθηκε σε πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα. "Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ακριβώς πώς θα κινηθούμε". Αυτό θα συζητηθεί τη Δευτέρα στα κομματικά όργανα. "Να γιορτάσουμε όμως μπορούμε ήδη σήμερα γιατί τα πήγαμε εκπληκτικά", είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, o επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανoδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ δήλωσε στο ARD ότι "οι ψηφοφόροι έδωσαν καθαρή εντολή στη Μέρκελ για να παραμείνει καγκελάριος και να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση".

Να σημειωθεί ότι το κανάλι ARD υπολόγισε ότι η μετακίνηση ψηφοφόρων στα κόμματα CDU/CSU έφτασε το 8,2%. Η μετακίνηση αυτή ωστόσο φαίνεται ότι έγινε κυρίως σε βάρος των Γερμανών Φιλελεύθερων, που υφίστανται πτώση 9,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές και περιορίζονται στο 4,7%.

Στάινμπρουκ: Δεν είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα

Δεν είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά είναι καλύτερο το ποσοστό από αυτό του 2009, τόνισε ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Πέερ Στάινμπρουκ και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία βρίσκεται στο στρατόπεδο της Μέρκελ.

Παραιτείται η ηγεσία των Φιλελευθέρων

Οι ηγέτες των Ελεύθερων Δημοκρατών, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του κόμματός τους, άφησαν να εννοηθεί ότι θα παραιτηθούν, αφού το FDP μοιάζει να οδεύει προς απώλεια όλων των κοινοβουλευτικών του εδρών.

«Αυτό είναι το χειρότερο αποτέλεσμα που καταγράψαμε ποτέ», δήλωσε ο Ράινερ Μπρίντερλε, ο βασικός υποψήφιος των Φιλελεύθερων. «Δεν είναι το τέλος του κόμματος. Τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, αλλά το έργο μας θα συνεχιστεί». Ο Κρίστιαν Λίντνερ, ανώτατο στέλεχος των Φιλελεύθερων, είπε πως το αποτέλεσμα σηματοδοτεί «τη χειρότερη ήττα που έχουμε υποστεί εδώ και δεκαετίες».

Ο Φίλιπ Ρέσλερ, ηγετικό στέλεχος του κόμματος και υπουργός Οικονομικών, επίσης ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την ήττα του FDP.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v