Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

PwC: Ερχονται αυξήσεις μισθών στις αναδυόμενες

Σύμφωνα με έκθεση της PricewaterhouseCoopers, σε όλες οι αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται σημαντική σύγκλιση στα επίπεδα μισθών σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία μέχρι το 2030. Πιο έντονη η τάση σε Κίνα, Ινδία, Μεξικό και Φιλιππίνες.

PwC: Ερχονται αυξήσεις μισθών στις αναδυόμενες

Το χάσμα μισθών μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναδυόμενων οικονομιών αναμένεται να συρρικνωθεί σημαντικά, σύμφωνα με νέα έρευνα, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες ανακατατάξεις ως προς το που βασίζουν την μεταποιητική δραστηριότητά τους οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση "Global Wage" της PricewaterhouseCoopers, όλες οι αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται να δείξουν σημαντική σύγκλιση στα επίπεδα μισθών σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία μέχρι το 2030. Η μεταβολή αυτή φαίνεται πως θα είναι πιο αξιοσημείωτη στην Κίνα, την Ινδία, το Μεξικό και τις Φιλιππίνες.

Στην Ινδία για παράδειγμα, ο μέσος μηνιαίος μισθός σήμερα είναι περίπου 25 φορές χαμηλότερος από αυτών στις ΗΠΑ, όμως η PwC εκτιμά πως μέχρι το 2030 θα είναι μόλις 7,5 φορές χαμηλότερος. Ομοίως, οι μέσοι μισθοί στις ΗΠΑ είναι σήμερα 7,5 φορές υψηλότεροι από αυτούς στο Μεξικό, όμως μέχρι το 2030 προβλέπεται ότι θα είναι μόνο 3,8 φορές υψηλότεροι.

Σύμφωνα με την PwC, η υψηλότερη ανάπτυξη στην παραγωγικότητα της εργασίας στις αναδυόμενες οικονομίες, σε συνδυασμό με την μακροπρόθεσμη ανατίμηση των τοπικών νομισμάτων, θα οδηγήσει στην αύξηση των μισθών. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον αναπτυγμένο κόσμο, όπου οι πραγματικοί μισθοί τείνουν να αυξάνονται με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με την παραγωγικότητα.

«Η κατεύθυνση της αλλαγής είναι ξεκάθαρη», σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της PwC, John Hawksworth. «Τα μεγάλα μισθολογικά οφέλη που απολαμβάνουν σήμερα πολλές αναδυόμενες οικονομίες θα συρρικνωθούν καθώς τα επίπεδα παραγωγικότητας τους θα φτάσουν αυτά των προηγμένων οικονομιών και θα αυξάνονται συνεπώς και οι πραγματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες τους».

Αυτό το συρρικνούμενο χάσμα στους μισθούς θα έχει «τεράστιες επιπτώσεις» στο παγκόσμιο επιχειρείν, υποστηρίζει η έκθεση, καθώς τα εργατικά κόστη θα αυξάνονται σε χώρες που προηγουμένως θεωρούνταν «παράδεισοι» παραγωγής χαμηλού κόστους.

Όπως επισημαίνει η PwC, χώρες όπως η Κίνα, η Πολωνία και το Μεξικό θα θεωρούνται λιγότερο ελκυστικές για την δημιουργία βάσεων παραγωγής, ως αποτέλεσμα της αλλαγής στους μισθούς, όμως θα μπορούσαν να γίνουν πιο σημαντικές ως καταναλωτικές αγορές. Αντιθέτως, χώρες στις οποίες οι μισθοί θα παραμείνουν σχετικά χαμηλοί συγκριτικά με την Κίνα –όπως η Ινδία και οι Φιλιππίνες- πιθανότατα θα γίνουν πιο ελκυστικές για παραγωγικές εγκαταστάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v