Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται λύση για αμυντικές βιομηχανίες, Λάρκο

Νέο ραντεβού την Παρασκευή με τρόικα για αμυντικές βιομηχανίες και Λάρκο. Σημαντικά βήματα για το «αγκάθι» των ενισχύσεων αλλά όχι συμφωνία. Τη δημοσιοποίηση ΑΦΜ εταιρειών που δεν δηλώνουν ΦΠΑ ή έχουν ληξιπρόθεσμα εξετάζει το υπουργείο.

Ζητείται λύση για αμυντικές βιομηχανίες, Λάρκο

Στη βιωσιμότητα του κυβερνητικού σχεδίου για τις αμυντικές βιομηχανίες επέμειναν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς και η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, στη σημερινή συνάντησή τους στο υπουργείο Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας, με αντικείμενο την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων.

Όπως υπογράμμιζε λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αποδείξει στην τρόικα ότι το σχέδιο της αναδιάρθρωσης εν λειτουργία των δύο επιχειρήσεων είναι βιώσιμο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αμυντικές εταιρίες η ελληνική πρόταση μιλά για ολοκλήρωση των ανεκτέλεστων παραγγελιών ύψους 30 εκατ. ευρώ από Μαρόκο και Αμερική. Εν συνεχεία, οι εταιρίες θα οδηγηθούν σταδιακά σε σμίκρυνση και αναδιοργάνωση.

Στη σύσκεψη έχουν γίνει σημαντικά βήματα ως προς το «αγκάθι» των κρατικών ενισχύσεων, ενώ για την ΕΛΒΟ, η ελληνική πρόταση είναι η μετεξέλιξή της ως στρατιωτικό εργοστάσιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει συμφωνία, και είναι σε εξέλιξη η συζήτηση. Αύριο, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια για την ΕΑΣ.

Η ίδια πηγή, πριν την έναρξη της σύσκεψης, τόνιζε ότι δεν μπορεί να επιστραφεί στο σύνολό του το ποσό που ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ως παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ) και για τον συγκεκριμένο λόγο, οι επιχειρήσεις πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είναι η πρώτη φορά που το θέμα συζητείται κατ' ιδίαν με τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς έως τώρα ήταν σε επίπεδο ανταλλαγής επιστολών.

Μετά τη διαπραγμάτευση για τις αμυντικές βιομηχανίες, η συζήτηση με την τρόικα θα επικεντρωθεί στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Λάρκο, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Τα ληξιπρόθεσμα

Αναφορικά πάντως με τη φορολογία πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η φοροδιαφυγή εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημοσιοποιείται ο ΑΦΜ από επιχειρήσεις που είτε δεν κάνουν δηλώσεις ΦΠΑ, είτε έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά δεν έχουν μπει σε ρύθμιση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι κάνουν συναλλαγές με αυτές τις εταιρείες θα απειλούνται με πρόστιμο, δεδομένου ότι το ΑΦΜ του αντισυμβαλλόμενου θα είναι "γνωστό" ότι έχει υποχρεώσεις στην εφορία.

Σε ότι αφορά τα ληξιπρόθεσμα προς την εφορία, η εικόνα έχει ως εξής: στο σύνολο τους είναι 59 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 5,4 δισ. δημιουργήθηκαν το 2013 (αυγάτισαν κατά 588 εκατ. ευρώ μόνο τον Αύγουστο). Από τα «παλιά» ληξιπρόθεσμα έχει εισπραχθεί 1 δισ. ευρώ, ενώ από τα «νέα» (του 2013) περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι είναι πιθανό να εκδοθεί και να αποσταλεί μόνο ένα σημείωμα για τέλη κυκλοφορίας αλλά και το φόρο πολυτελείας, ενώ από την άλλη πλευρά τόνιζαν ότι είναι δύσκολο να δοθεί προκαταβολικά επίδομα θέρμανσης.

Μπαράζ ραντεβού και το σαββατοκύριακο

Το πρώτο ραντεβού Στουρνάρα-τρόικας ολοκληρώθηκε το πρωί ραντεβού. «Συζητήσαμε για αποκρατικοποιήσεις, διαρθρωτικά μέτρα και τράπεζες», ανέφερε υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι σε αυτήν τη συνάντηση δεν ήταν στην ατζέντα φορολογικά θέματα ή δημοσιονομικά.

Η τρόικα ζήτησε από την ελληνική πλευρά να καταγράψει ποια είναι τα σχέδια αναφορικά με την προώθηση αναπτυξιακών δράσεων.

Ήδη έχει οριστεί νέα συνάντηση αύριο στην οποία θα τεθούν προς συζήτηση τα δημοσιονομικά θέματα. Να σημειωθεί, τέλος, ότι αρμόδιος παράγοντας εκτίμησε πως το ζήτημα του φόρου ακινήτων «είναι σε καλό δρόμο».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντήσει την τρόικα το Σάββατο και την Κυριακή προγραμματίζεται νέα συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, που, όπως όλα δείχνουν θα είναι η τελευταία του πρώτου γύρου του ελέγχου στην Αθήνα, πριν οι τρεις επικεφαλής αποχωρήσουν για να επιστρέψουν μετά το Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v