Moody's: Περιορισμένες οι επιπτώσεις του tapering

Τόσο οι βιομηχανοποιημένες όσο και οι αναπτυσσόμενες χώρες θα αντιμετωπίσουν μια οικονομική αστάθεια, όμως οι συνολικές πιστωτικές επιπτώσεις της σφιχτότερης αμερικανικής νομισματικής πολιτικής πιθανότατα θα είναι περιορισμένες και προσωρινές σε επίπεδο κρατών, λέει η Moody's.

Moodys: Περιορισμένες οι επιπτώσεις του tapering

Σχετικά περιορισμένες επιπτώσεις για τα κράτη παγκοσμίως βλέπει η Moody's από την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, ωστόσο εκτιμά πως οι επιπτώσεις θα είναι πιο έντονες για ορισμένους εταιρικούς δανειολήπτες.

Πιο αναλυτικά, σε σχετική του έκθεση, ο διεθνής οίκος εκτιμά πως τόσο οι βιομηχανοποιημένες όσο και οι αναπτυσσόμενες χώρες θα αντιμετωπίσουν μια οικονομική αστάθεια καθώς η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει, όμως οι συνολικές πιστωτικές επιπτώσεις της σφιχτότερης αμερικανικής νομισματικής πολιτικής πιθανότατα θα είναι περιορισμένες και προσωρινές σε επίπεδο κρατών.

Αντιθέτως, πιο έντονη θα είναι η επίπτωση στην πιστοληπτική ικανότητα εκδοτών του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την Moody's, για τις ακριβείς επιπτώσεις στις ξεχωριστές αξιολογήσεις θα χρειαστεί μεγαλύτερη κατά περίπτωση ανάλυση, λαμβάνοντας υπ' όψιν –για παράδειγμα- τους εξωτερικούς δεσμούς και την έκθεση τόσο σε επίπεδο νομίσματος όσο και σε πιστωτικό επίπεδο.

Κατά τον οίκο, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες που λάμβαναν σημαντικές εισροές κεφαλαίων πριν την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα είναι οι πιο ευάλωτες στην αναστροφή της ροής κεφαλαίων. Χώρες με μεγάλες ανισορροπίες, κυρίως οι αναπτυσσόμενες χώρες, θα έχουν μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις, ωστόσο, μεσοπρόθεσμα, η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα από την υποτίμηση νομισμάτων και από την μεγαλύτερη ζήτηση για εξαγωγές από μια ισχυρότερη αμερικανική οικονομία, θα μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του tapering. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v