Ρεν: Να ανοίξουν οι στρόφιγγες της πίστωσης στο Νότο

Στήριξη από τα κράτη μέλη στις πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε "ξεμπλοκάρισμα" της ρευστότητας, ιδιαίτερα για τις χώρες του Νότου, ζητά ο Όλι Ρεν.

Ρεν: Να ανοίξουν οι στρόφιγγες της πίστωσης στο Νότο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει περισσότερα ώστε να ανοίξουν οι στρόφιγγες της πίστωσης στην Ισπανία και σε άλλες χώρες μέλη του Νότου, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν στην ισπανική εφημερίδα Expansion.

Όπως ανέφερε, οι προοπτικές της ισπανικής οικονομίας βελτιώνονται με μέτριο ρυθμό και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σταδιακή πιστωτική βελτίωση, όμως αυτό θα πρέπει να στηρίζεται από πολιτικές.

«Αναφέρομαι στην τραπεζική ένωση, η οποία θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στον χρηματοοικονομικό τομέα, σε πιθανές αποφάσεις από την ΕΚΤ και την πρωτοβουλία της Ε.Ε. με την ΕΤΕπ να δώσουν ώθηση στα δάνεια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Ζητώ από τα κράτη μέλη να λάβουν μια ισχυρή και κατανοητή στάση υπέρ της πρωτοβουλίας αυτής ώστε να ξεμπλοκαριστεί το χειρότερο φρακάρισμα για την οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη, όπου οι πιστωτικές συνθήκες είναι υπερβολικά αυστηρές για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ισπανία, την Ιταλία και σε άλλες χώρες».

Ο ίδιος πάντως δεν έδωσε λεπτομέρειες ως προς το τι θα περιλαμβάνει αυτή η πρωτοβουλία.

Ο κ. Ρεν επανέλαβε ότι η Ισπανία ίσως να μην χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια για τον χρηματοοικονομικό της τομέα.

«Μου φαίνεται πως η Ισπανία είναι σε θέση να το διαχειριστεί μόνη της και δεν θα χρειαστεί περισσότερα προγράμματα όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα», σημείωσε.

Όπως επισήμανε, το μεγαλύτερο ρίσκο για τις ισπανικές τράπεζες θεωρεί ότι είναι η οικονομική κατάσταση, εάν όμως εξελιχθεί θετικά -όπως περιμένει η κυβέρνηση- δεν θα υπάρξει ανάγκη για δραστική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v