Ντράγκι: Θα κρατήσουμε χαμηλά τα επιτόκια

Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει επεκτατική για όσο καιρό χρειαστεί, δήλωσε ο Μ. Ντράγκι μετά την απόφαση διατήρησης σταθερών επιτοκίων από την ΕΚΤ. Συζητήθηκε μείωση επιτοκίων. Τι είπε για ΗΠΑ και Ιταλία. Στο $1,36 το ευρώ.

Ντράγκι: Θα κρατήσουμε χαμηλά τα επιτόκια

Η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνει επεκτατική όσο χρειαστεί, δήλωσε την Τετάρτη ο Μ. Ντράγκι, λέγοντας ότι τα επιτόκια θα εξακολουθήσουν να είναι στα σημερινά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα όσο καιρό χρειαστεί.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί τις κινήσεις στα επιτόκια της αγοράς στενά και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο πολιτικής για να τα περιορίσει αν χρειαστεί," δήλωσε.

Λίγο νωρίτερα, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο στο αρνητικό ρεκόρ του 0,5% το βασικό επιτόκιο του ευρώ. Η ομιλία του διοικητή της ΕΚΤ δεν περιείχε εκπλήξεις, καθώς επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν χαμηλά «όσο χρειαστεί».

Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Ντράγκι σχολίασε ότι στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ συζητήθηκε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, αλλά οι ρυθμιστές κατέληξαν ότι τα τρέχοντα επίπεδά τους είναι τα κατάλληλα. 

Επανέλαβε επίσης σε αυτό το σημείο την πιθανότητα να εφαρμοστεί και νέο, τρίτο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας LTRO, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές που ήθελαν η ΕΚΤ να συνεχίζει να προσφέρει «φραστική» στήριξη στις αγορές.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι η οικονομική παραγωγή θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με «βραδείς ρυθμούς» και την ανάπτυξή της βοηθά η επεκτατική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δίνει μεγάλη προσοχή στις εξελίξεις στις αγορές χρήματος και τόνισε ότι η ανεργία παραμένει υψηλή.

Ο διοικητής της ΕΚΤ τόνισε ότι οι ετήσιοι συντελεστές ανάπτυξης της πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα παραμένουν αδύναμοι.

Απαντώντας σε ερώτηση άλλου δημοσιογράφου για το αν αναμένεται να βελτιωθεί η πιστωτική κατάσταση, είπε ότι η ΕΚΤ σίγουρα ελπίζει ότι η παροχή δανείων θα τονωθεί με τη λήξη της επιθεώρησης ποιότητας ενεργητικών (stress test). Τόνισε ότι η αυστηρή μελέτη του τραπεζικού συστήματος θα βοηθήσει την εμπιστοσύνη και δεν θα αυξήσει τον κερματισμό, όπως φοβούνται ορισμένοι παρατηρητές.

Σχολίασε επίσης το «λουκέτο» που έχει επιβληθεί σε αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες, δηλώνοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος να αποδειχθεί παρατεταμένο, γεγονός που θα επιβαρύνει την αμερικανική και τη διεθνή ανάπτυξη.

Ο κ. Ντράγκι ρωτήθηκε και για την πρόσφατη πολιτική αναταραχή στην πατρίδα του την Ιταλία και απάντησε με γενικότητες, σχολιάζοντας ότι τα ξεσπάσματα αστάθειας σε μεμονωμένες χώρες του ευρώ «δεν έχουν πλέον τη δύναμη να δονούν τα θεμέλια της ευρωζώνης» όπως συνέβαινε λίγα χρόνια πριν.

Τέλος, ο κεντρικός τραπεζίτης απέκρουσε επίσης τους φόβους ότι η κρίση της ευρωζώνης μεταδίδεται από τις μικρές στις μεγαλύτερες χώρες, αλλά τόνισε με έμφαση ότι η ΕΚΤ θεωρεί πως η οικονομική ανάκαμψη είναι αδύναμη, εύθραυστη και άνιση. Για μια ακόμη φορά μίλησε πολύ θετικά για τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, δίνοντας εύσημα στις χώρες της ευρωζώνης για τις προσπάθειες μείωσης των ελλειμμάτων και βελτίωσης των μεταρρυθμίσεων. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι η ΕΚΤ και οι άλλοι ρυθμιστές, θα επιθυμούσαν να κινηθούν τα πράγματα ταχύτερα.

Το ευρώ ενισχύεται αντιδρώντας στα σχόλια και ενισχύεται πάνω από το 1,36 δολ. με άνοδο 0,5% από την προηγούμενη συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v