ΗΠΑ: Σε υψηλό 2 ετών το μονοετές CDS

Άνοδο 7 μονάδων βάσης πραγματοποιεί το κόστος ασφάλισης του μονοετούς ομολόγου των ΗΠΑ έναντι χρεοκοπίας, σε υψηλό δύο ετών. Πιο ακριβό από το πενταετές CDS. Εντείνεται η ανησυχία των επενδυτών για ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός στις 17 Οκτωβρίου.

ΗΠΑ: Σε υψηλό 2 ετών το μονοετές CDS

Το κόστος ασφάλισης του μονοετούς ομολόγου των ΗΠΑ έναντι χρεοκοπίας πραγματοποιεί αύξηση 7 μονάδων βάσης την Παρασκευή, στις 58 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2011.

Το μονοετές CDS βρίσκεται 17 μονάδες βάσης πάνω από το πενταετές, η μεγαλύτερη διαφορά από τον Ιούλιο του 2011.

Στο CDS, ο αγοραστής προστασίας αποζημιώνεται από τον πωλητή σε περίπτωση στάσης ή αδυναμίας πληρωμής, δηλαδή σε ένα πιστωτικό γεγονός (credit event). 

Σημειώνεται πως υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι υψηλότερο το κόστος να αγοράσει κάποιος ασφάλιση για μακροπρόθεσμο χρέος.

Η υφιστάμενη αντιστροφή της καμπύλης αποτελεί κλασσικό δείγμα πιστωτικής πίεσης και αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για ενδεχόμενη χρεοκοπία.

Η αμερικάνικη κυβέρνηση διανύει την τέταρτη ημέρα οικονομικής παράλυσης, μετά την αποτυχία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων να καταλήξουν σε συμβιβασμό για ένα νομοσχέδιο για την έκτακτη χρηματοδότηση. 

Το αδιέξοδο μεταξύ των δύο πολιτικών δυνάμεων δεν φαίνεται ότι θα επιλυθεί άμεσα, την ώρα που στις 17 Οκτωβρίου θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα κοινό νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v