Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιρλανδία: Κόβει πρόβλεψη για ανάπτυξη το ΔΝΤ

Η Ιρλανδία θα χρειαστεί στήριξη από την ΕΕ για να επιστρέψει στις αγορές όταν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης, υποστηρίζει το ΔΝΤ. Μειώνει πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2013 και το 2014.

Ιρλανδία: Κόβει πρόβλεψη για ανάπτυξη το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκοψε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ιρλανδίας και προειδοποίησε ότι η χώρα θα χρειαστεί βοήθεια από την ΕΕ για να επιστρέψει στις αγορές χρέους όταν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης του ιρλανδικού προγράμματος, το ΔΝΤ υποβαθμίζει την πρόβλεψη για το ΑΕΠ της Ιρλανδίας το 2014 στο 1,8% από 2,2% προηγουμένως.

Την ίδια ώρα εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 0,6% το 2013, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,1%.

Το ΔΝΤ σημειώνει στην έκθεση πως ενώ οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, η ανάκαμψη δεν θα εμποδίσει το χρέος της Ιρλανδίας να φτάσει στο 123% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.

Επιπλέον, προειδοποιεί ότι η αδύναμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι περιορίζει την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας.

"Οι ιρλανδικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με χαμηλή κερδοφορία που υπονομεύει την ικανότητα τους να τονώσουν το δανεισμό. Η ευρωπαϊκή στήριξη για την μείωση του κόστους δανεισμού των τραπεζών θα βοηθούσε να διατηρηθεί η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, προστατεύοντας την βιωσιμότητα του χρέους και την εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών" σημειώνεται στην ανακοίνωση του Ταμείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v