Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Kαμπανάκι για ανώμαλη έξοδο από έκτακτες πολιτικές

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις από την απόσυρση των μη συμβατικών νομισματικών πολιτικών. Ιδιαίτερα ευάλωτες οι αναπτυσσόμενες οικονομίες.

ΔΝΤ: Kαμπανάκι για ανώμαλη έξοδο από έκτακτες πολιτικές

Η σφιχτή νομισματική πολιτική στις ανεπτυγμένες οικονομίες μπορεί να οδηγήσει σε αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές παγκοσμίως, προειδοποιεί σε έκθεση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι τα μη συμβατικά μέτρα όπως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed βοήθησαν στην αποκατάσταση της τάξης και στην στήριξη της παγκόσμιας ανάπτυξης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Την ίδια ώρα, ωφέλησαν τις αναπτυσσόμενες αγορές, παρά τις διαμαρτυρίες ορισμένων αξιωματούχων για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης από τις μαζικές εισροές κεφαλαίου. 

Αλλά η απόσυρση των πολιτικών αυτών μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις, ειδικά για τις χώρες που έλαβαν τις μεγαλύτερες εισροές κεφαλαίων. 

"Όπως συμβαίνει συνήθως στις αγορές που βρίσκονται υπό πίεση, το σκάσιμο της φούσκας αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολο από την έκρηξη" σημειώνει το ΔΝΤ, αναφερόμενο στους κινδύνους από μια απότομη αντιστροφή στη ροή των κεφαλαίων. 

Οι κίνδυνοι αυτοί έγιναν εμφανείς από το "ξεπούλημα" που πυροδοτήθηκε στις αναπτυσσόμενες χώρες στις αρχές του έτους, όταν η Fed άρχισε να συζητά το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. 

Η ινδική ρουπία και η τουρκική λίρα πραγματοποίησαν βουτιά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου, ενώ πιέσεις γνώρισαν και το Μεξικό, η Ινδονησία και η Βραζιλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v