Με το φόβο ενεργειακού blackout η Βρετανία

Στα υψηλότερα επίπεδα δεκαετίας ο φόβος για blackout στη Βρετανία. Κλείνουν παλαιά εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα χωρίς να αντικαθίστανται από αιολικά πάρκα και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η προειδοποίηση της National Grid και της Ofgen.

Με το φόβο ενεργειακού blackout η Βρετανία

Η National Grid προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος για blackout στη Βρετανία είναι ο υψηλότερος της τελευταίας δεκαετίας καθώς τα αποθέματα ενέργειας εξαντλούνται λόγω της στροφής που κάνει η Γηραιά Αλβιόνα στις… ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η National Grid κάνει λόγο για δραματική μείωση της λειτουργίας των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στη χώρα και προειδοποιεί πως ενδέχεται να προβεί σε έκτακτα μέτρα.

Ο Chris Train, ανώτατο στέλεχος της National Grid, δήλωσε πως εάν ο χειμώνας είναι βαρύς τότε το περιθώριο ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή το μαξιλάρι ασφαλείας, θα υποχωρήσει κάτω από το 5%, δηλαδή κάτω από το ήμισυ του επιπέδου τον προηγούμενο χρόνο. Θα είναι δε το χαμηλότερο από το 2007. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μάλιστα είπε ότι «τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα από ποτέ στην Ιστορία».

Προσπαθώντας πάντως να καθησυχάσει τους Βρετανούς καταναλωτές ο κ. Train δήλωσε πως υπάρχει πάντα εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την ηπειρωτική Ευρώπη. Ερωτηθείς, όμως, εάν ο βιομηχανικός κλάδος θα αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή του τις ώρες αιχμής, αρνήθηκε να απαντήσει.

«Οι εκτιμήσεις του επιβεβαιώνουν τα σενάρια ενεργειακής κρίσης στη Βρετανία που αρκετοί είχαν προβλέψει, καθώς τα παλαιότερα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας κλείνουν προτού τεθούν σε λειτουργία νέες εγκαταστάσεις πιο φιλικές προς το περιβάλλον» σχολιάζει η Telegraph. Τον Ιούνιο, η ρυθμιστική αρχή για την αγορά ενέργειας Ofgen είχε προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να υπάρξουν ελλείψεις στην ενέργεια προς τα μέσα της δεκαετίας καθώς η Βρετανία δεν έχει καταφέρει να κατασκευάσει αρκετά αιολικά πάρκα και σταθμούς παραγωγής. Δήλωσε μάλιστα πως ο φόβος για μελλοντικά blackout έχει τριπλασιαστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v