Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Μάχη για την προτεραιότητα στις πληρωμές

Οι CEOs της Wall Street προειδοποίησαν Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς ότι εάν δώσουν προτεραιότητα σε ορισμένες πληρωμές έναντι άλλων θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην αγορά, με εκτίναξη του κόστους δανεισμού και ανυπέρβλητη αβεβαιότητα για τους επενδυτές.

ΗΠΑ: Μάχη για την προτεραιότητα στις πληρωμές
Κορυφαία στελέχη της Wall Street προειδοποιούν ότι όποια προσπάθεια να αποπληρωθούν οι τόκοι αμερικανικών ομολόγων πριν από οποιεσδήποτε άλλες υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα η Κοινωνική Ασφάλιση -στρατηγική που ορισμένοι νομοθέτες θεωρούν ότι θα καθησυχάσει τους επενδυτές ομολόγων στην περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση ξεπεράσει το όριο δανεισμού της-, ενέχει σοβαρούς κινδύνους και για τις αγορές αλλά και για την οικονομία.

Στις πρόσφατες συναντήσεις τους με νομοθέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και με αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ υπογράμμισαν πως το να δοθεί προτεραιότητα σε ορισμένες πληρωμές έναντι άλλων θα προκαλούσε ανυπέρβλητη αβεβαιότητα για τους επενδυτές, θα οδηγούσε σε εκτίναξη του κόστους δανεισμού και θα έφερνε προβλήματα στην αγορά, γράφει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν για τις συναντήσεις αυτές.

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει πως η θέση που λαμβάνουν οι CEOs κατά της ιδέας που υποστηρίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων αποτελεί μέρος της προσπάθειας να πιέσουν για την εύρεση λύσης για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ - το οποίο το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα ξεπεραστεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, πολλοί εξωτερικοί παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένων και των οίκων αξιολόγησης, θεωρούν πως η κυβέρνηση θα αρχίσει να βάζει σε προτεραιότητα την αποπληρωμή ομολογιούχων έναντι άλλων υποχρεώσεών της, όπως για παράδειγμα τις πληρωμές σε δικαιούχους Κοινωνικής Ασφάλισης ή σε βετεράνους, ώστε να μη διακινδυνεύσει κήρυξη χρεοστασίου.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά λένε πως ενώ τεχνικά οι ΗΠΑ μπορεί να μην κηρύξουν χρεοστάσιο, η μη πληρωμή οποιασδήποτε υποχρέωσής τους πιθανότατα θα έβλαπτε την οικονομία. «Εάν συμβεί αυτό, θα προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην επιχειρηματική και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Δεν θα δουν ποτέ πια με τον ίδιο τρόπο τα αμερικανικά ομόλογα», ανέφερε ο οικονομολόγος της Jefferies Group, Tom Simons.

Σημειώνεται ότι αν δεν αυξηθεί το όριο δανεισμού ο Λευκός Οίκος μπορεί να εξαναγκαστεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις ως προς το πώς θα χειριστεί το θέμα της αποπληρωμής των τόκων που λήγουν στις 31 Οκτωβρίου και στις 15 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση Ομπάμα δηλώνει πως δεν μπορεί να υποστηρίξει την προτεραιότητα ορισμένων πληρωμών, κι ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η προτεραιότητα ισοδυναμεί με χρεοκοπία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v