Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Κόβει στο 2,9% πρόβλεψη την για παγκόσμια ανάπτυξη

Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη το ΔΝΤ, λόγω αποδυνάμωσης των προσδοκιών για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Προειδοποιεί για καταστροφή σε περίπτωση που δεν αυξηθεί το όριο χρέους στις ΗΠΑ. Ανάπτυξη 1% βλέπει για ευρωζώνη το 2014.

ΔΝΤ: Κόβει στο 2,9% πρόβλεψη την για παγκόσμια ανάπτυξη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία την Τρίτη για έκτη φορά από την αρχή του έτους, εκτιμώντας ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες δεν θα αντισταθμίσει την επιβράδυνση στον αναπτυσσόμενο κόσμο

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ αναμένει τώρα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί το 2013 στο 2,9%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,1%. 

Όσον αφορά το 2014, εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 3,6%, όταν τον Ιούλιο έβλεπε ανάπτυξη 3,8%.

Κινητήριος μοχλός οι ΗΠΑ - Καταστροφή αν δεν αυξηθεί το όριο του χρέους

Οι ΗΠΑ θα αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό της παγκόσμιας ανάπτυξης, επισημαίνει το Ταμείο, προειδοποιώντας ωστόσο για τους κινδύνους από την διαμάχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το χρέος. 

"Μια αποτυχία να αυξηθεί το ταβάνι του χρέους, που θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε επιλεκτική χρεοκοπία, ενδέχεται να βλάψει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία" σημειώνεται στην έκθεση. 

"Οι επιπτώσεις από μια αποτυχία να αποπληρωθεί το χρέος θα γίνουν αισθητές αμέσως, προκαλώντας δυνητικά μεγάλες αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό" δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Ολιβιέρ Μπλανσάρ.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 1,6% το 2013 και 1,7% το 2014.

Ανάπτυξη 1% για ευρωζώνη το 2014 - Επιβράδυνση σε Ιαπωνία

Στην Ευρώπη, η βελτίωση της εμπιστοσύνης οδήγησε υψηλότερα βασικές οικονομίες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ και η Ιταλία και η Ισπανία θα κινηθούν σε θετικό έδαφος το 2014, σημειώνει το ΔΝΤ.

Η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2013 και να αναπτυχθεί με 1% το 2014.

Ωστόσο, το Ταμείο προσθέτει ότι η ευρωζώνη πρέπει να αντιμετωπίσει τον δημοσιονομικό κατακερματισμό, να βελτιώσει την κατάσταση των τραπεζών και να κινηθεί πιο κοντά προς μια τραπεζική ενοποίηση. 

Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της και την ίδια ώρα η Fed αποσύρει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η παγκόσμια ανάπτυξη το 2014 μπορεί να περιοριστεί στο 3%. 

Όσον αφορά την Ιαπωνία, το ΔΝΤ αναφέρει ότι το πρόγραμμα τόνωσης που εφαρμόζει ο πρωθυπουργός Abe έχει δώσει τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη.

Προσθέτει ωστόσο ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί το 2014, καθώς θα αρχίσει να υποχωρεί ο αντίκτυπος από το πρόγραμμα τόνωσης και θα αυξηθούν οι φόροι κατανάλωσης. 

Κατεβάζουν ταχύτητα οι αναπτυσσόμενες οικονομίες

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες συνεχίζουν να συνεισφέρουν μεγάλο μέρος του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 2013 θα αναπτυχθούν με ρυθμό τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τις αναπτυγμένες οικονομίες, αλλά τονίζει ότι οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί ανάπτυξης των προηγούμενων ετών ανήκουν στο παρελθόν.

Οι προοπτικές για τις αναπτυσσόμενες αγορές έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας διαρθρωτικών και κυκλικών παραγόντων, αναφέρει το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία. 

Η Κίνα ειδικότερα προβλέπεται να επιβραδυνθεί μεσοπρόθεσμα καθώς η οικονομία της απομακρύνεται σταδιακά από το μοντέλο ανάπτυξης που βασιζόταν στην αποταμίευση.

Οι αγορές δεν αναμένουν πλέον ότι η κυβέρνηση της Κίνας θα παρέμβει για να τονώσει την οικονομία, αν ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρήσει κάτω από το 7,5%, υποστηρίζει το Ταμείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v