Ομπάμα: Εμμονικοί και επικίνδυνοι οι Ρεπουμπλικάνοι

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εμμονή με την αλλαγή του νομοσχεδίου για την υγεία, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα. Μίλησε για χαοτικές επιπτώσεις από μια χρεοκοπία και κάλεσε το Κογκρέσο να διαπραγματευτεί χωρίς απειλές για την αύξηση του ορίου του χρέους και το "λουκέτο".

Ομπάμα: Εμμονικοί και επικίνδυνοι οι Ρεπουμπλικάνοι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε την Τρίτη τους Ρεπουμπλικάνους ότι έχουν εμμονή με την υπονόμευση του νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση της υγείας και κάλεσε το Κογκρέσο να προχωρήσει σε ψηφοφορία για να λήξει το shutdown και να αυξηθεί το ταβάνι του χρέους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει με τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων για οποιοδήποτε θέμα, αλλά όχι υπό την απειλή της χρεοκοπίας ή της οικονομικής παράλυσης της κυβέρνησης. 

"Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αντιμετωπίζουμε αυτές τις κατασκευασμένες κρίσεις κάθε λίγους μήνες. Δεν μπορούμε να καταστήσουμε την πρακτική του εκβιασμού στοιχείο της δημοκρατίας μας" ανέφερε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μέχρι τώρα δεν έχει δει σοβαρές προτάσεις από τους Ρεπουμπλικάνους που θα επέτρεπαν και στις δύο πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους. 

Πρόσθεσε ακόμα ότι οι Δημοκρατικοί και ο Λευκός Οίκος έχουν δείξει μεγάλη προθυμία να διαπραγματευτούν όποια πρόταση φέρουν οι Ρεπουμπλικάνοι, εφόσον δεν έχει όρους για το νομοσχέδιο για την υγεία και τις περικοπές στις δαπάνες.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι μια χρεοκοπία των ΗΠΑ θα προκαλέσει χάος. Μια απόφαση που θα επιτρέπει την χρεοκοπία είναι σύμφωνα με πολλούς CEOs και οικονομολόγους τρελή, καταστροφική και χαοτική, υπογράμμισε.

Όπως υπογράμμισε, μια μη έγκαιρη αύξηση στο όριο του χρέους ενδέχεται να αυξήσει μόνιμα το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ, ενώ θα αυξηθεί ο κίνδυνος ύφεσης. 

Επισήμανε ακόμα πως οι ΗΠΑ έχουν πολλές δανειακές υποχρεώσεις εκτός από την αποπληρωμή των treasuries. Αν οι αγορές δουν ότι η κυβέρνηση δεν πληρώνει τα ομόλογα, η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ θα επηρεαστεί αρνητικά, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε να απαντήσει αν η κυβέρνηση αν θέσει προτεραιότητες στην αποπληρωμή των κατόχων αμερικάνικου χρέους σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το αδιέξοδο στο Κογκρέσο. 

"Συνεχίζω να ελπίζω ότι το Κογκρέσο δεν θα μας φέρει σε αυτήν την θέση" τόνισε.

Όσον αφορά το άρθρο 14 του Συντάγματος και την δυνατότητα να περάσει ο ίδιος ένα νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου του χρέους, παρακάμπτοντας τη Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι οι νομικές περιπλοκές θα έκαναν νευρικούς τους ξένους επενδυτές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v