Η Τζάνετ Γέλεν στο τιμόνι της Fed

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να διορίσει την Τζάνετ Γέλεν στο τιμόνι της Fed καθώς λήγει η θητεία του Μπεν Μπερνάνκε. Τι περιμένουν οι αναλυτές από τη νέα πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η Τζάνετ Γέλεν στο τιμόνι της Fed

Η Τζάνετ Γέλεν θα είναι η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που θα κρατήσει τα ηνία της μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας στον κόσμο. Δημοσιεύματα των Financial Times, της Wall Street Journal αλλά και του Reuters επικαλούνται δηλώσεις αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, βάσει των οποίων  ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να διορίσει την κ. Γέλεν στην προεδρία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ καθώς λήγει η θητεία του Μπεν Μπερνάνκε. Επισήμως, η επιλογή της συγκεκριμένης αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα Τετάρτη στον Λευκό Οίκο παρουσία και του Μπεν Μπερνάνκε.

Η επιλογή του Μπαράκ Ομπάμα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επικυρωθεί από τη Γερουσία η οποία, άλλωστε, ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς. 

Η Τζάνετ Γέλεν θεωρείται αρχιτέκτονας της επιθετικής πολιτικής νομισματικών κινήτρων που υιοθέτησε η Fed εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης. Με την επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed πρακτικά οδηγείται σε μία περίοδο παρατεταμένης επεκτατικής νομισματικής πολιτικής με σχεδόν μηδενικά επιτόκια.

Η αντίδραση των αγορών ήταν θετική κι οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ανοδικά παρά την έντονη νευρικότητα που επικρατεί λόγω του παρατεταμένου κυβερνητικού λουκέτου στις ΗΠΑ. "Ευτυχώς που αναλαμβάνει η Γέλεν υπό αυτές τις συνθήκες. Δεν θέλεις αλλαγή στην κεντρική τράπεζα αυτήν τη στιγμή" δηλώνει ο Dn Fuss, της Loomis Sayles και συμπληρώνει: "Με την ανακοίνωση για τη Γέλεν αίρεται μία σημαντική αβεβαιότητα για τις ήδη νευρικές αγορές". 

Μετά την απόφαση έκπληξη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο να μην προχωρήσει τελικά στο περιβόητο tapering (δηλαδή στη σταδιακή μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης και της μείωσης της τεράστιας ρευστότητας που είχε δώσει η Fed στις αγορές) πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει αμετάβλητη μέχρις ότου αφήσει τα ηνία ο Μπ. Μπερνάνκε. 

Η Γέλεν χαίρει εκτίμησης από τους Δημοκρατικούς και το βιογραφικό της είναι σημαντικό. Σπούδασε στο Yale και δίδαξε οικονομικά στο Bekeley για περίπου μία δεκαετία. Την περίοδο 1994-97 ορίστηκε πρόεδρος πολιτειακής Fed και στη συνέχεια συμμετείχε στην ομάδα των οικονομικών συμβούλων του Μπιλ Κλίντον. Κατόπιν ανέλαβε την προεδρία της Fed, San Fransisco, όπου εντόπισε την υπερθέρμανση στην αγορά ακινήτων, με αποτέλεσμα να διαπιστώσει έγκαιρα τον κίνδυνο της φούσκας για την αμερικανική οικονομία. 

Οι ακαδημαϊκές της έρευνες δείχνουν μία οικονομολόγο που ανησυχεί ιδιαίτερα για την ενίσχυση της ανεργίας και λιγότερο για τον πληθωρισμό. Εδώ και καιρό υποστηρίζει πως η Fed θα πρέπει να ανεχθεί την ενίσχυση του πληθωρισμού ώτε να μειωθεί η ανεργία. Παράλληλα, όμως, στηρίζει την αύξηση των επιτοκίων όταν αυτή απαιτείται. Το 1996, αφού ο Άλαν Γκρίνσπαν είχε κατ' επανάληψη αναβάλει την αύξηση των επιτοκίων, η Γέλεν με έναν συνάδελφό της συζήτησαν μαζί του για να τονίσουν τον πληθωριστικό κίνδυνο που εγκυμονούσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v