Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Προειδοποιεί για απώλειες $2,3 τρισ. από λήξη QE

Το κόστος από τη σταδιακή απόσυρση του QE μπορεί να είναι υπέρογκο για τους επενδυτές, αν η Fed δεν χειριστεί σωστά τη διαδικασία, προειδοποιεί το ΔΝΤ. "Καμπανάκι" για τα εταιρικά δάνεια του ευρώ-Νότου. Συστάσεις για συντόμευση τραπεζικής ένωσης.

ΔΝΤ: Προειδοποιεί για απώλειες $2,3 τρισ. από λήξη QE

Οι επενδυτές είναι αντιμέτωποι με απώλειες τρισεκατομμυρίων δολαρίων αν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν χειριστεί σωστά την σταδιακή έξοδο από τα έκτακτα μέτρα, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην τελευταία έκθεση για την σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος το Ταμείο υπολογίζει ότι οι απώλειες μπορεί να ανέλθουν στα $2,3 τρισ. αν δεν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί.

Αναλυτικά, το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στην προοπτική απόσυρσης των έκτακτων μέτρων στις ΗΠΑ και παρουσιάζει ένα βασικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο τα επιτόκια θα προσαρμοστούν γρήγορα σε ένα κόσμο χωρίς τη ροή φθηνού χρήματος από τις ΗΠΑ.

Αλλά την ίδια ώρα προειδοποιεί ότι υπάρχει και ένα "δυσμενές σενάριο", στο οποίο οι επενδυτές θα δεχτούν χτύπημα $2,3 τρισ. από "μιας ξαφνική σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, η οποία ενδέχεται να οξυνθεί από την περιορισμένη ρευστότητα και να αναγκάσει σε πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού".

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι αν οι επενδυτές τρομοκρατηθούν από την διαδικασία απόσυρσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, τα επιτόκια στα κρατικά ομόλογα θα αυξηθούν κατά μια ποσοστιαία μονάδα, "σβήνοντας" 5,6% ή $2,3 τρισ. από την αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων.

Το Ταμείο τονίζει το γεγονός ότι ορισμένα μέρη του λιγότερο ρυθμισμένου σκιώδους τραπεζικού τομέα, όπως τα επενδυτικά κεφάλαια στο real estate, είναι εξαιρετικά ευάλωτα γιατί βασίζονται στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό από τις αγορές repo, οι οποίες μπορούν να "στεγνώσουν" σε περιόδους χρηματοπιστωτικών πιέσεων.

"Καμπανάκι" για τα εταιρικά δάνεια του ευρώ-Νότου

Οι τράπεζες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας θα βρεθούν στα επόμενα δύο χρόνια αντιμέτωπες με δυνητικές ζημίες 250 δισ. ευρώ από τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν διαθέσει, εκτιμά το ΔΝΤ.

Περίπου το ένα πέμπτο από τα συνολικά εταιρικά δάνεια των τριών οικονομιών κινδυνεύει να μην αποπληρωθεί, αναφέρει στην Παγκόσμια Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας ο διεθνής οργανισμός.

Τονίζει ότι το ισπανικό τραπεζικό σύστημα είναι το μόνο από τα τρια προαναφερόμενα που έχει αρκετά αποθέματα ώστε να καλύψει τις ζημίες.

Το ΔΝΤ χρησιμοποίησε την παραπάνω εκτίμηση για να προτρέψει την ΕΚΤ, η οποία ετοιμάζεται την επιθεώρηση ποιότητας τραπεζικών ενεργητικών της ευρωζώνης, να δώσει ιδιαίτερη σημασία στα επιχειρηματικά δάνεια των οίκων.

Συστάσεις για συντόμευση τραπεζικής ένωσης

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτρέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση να συστήσει γρήγορα την υπηρεσία που θα έχει την αρμοδιότητα να διακόψει την λειτουργία ή να διασώσει τις προβληματικές τράπεζες της ηπείρου, στο πλαίσιο της προσπάθειας «ξαλαφρώματος» από τα επισφαλή δάνεια που υπονομεύουν την οικονομική ανάκαμψη.

Η σύσταση του ΔΝΤ –μια από τις πολλές που έχουν στόχο την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών μειονεκτημάτων της διεθνούς οικονομίας- γίνεται λίγες ώρες μετά τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι νομικοί της ΕΕ για το σχέδιο της τραπεζικής ενοποίησης και ειδικά τον φορέα που θα αναλάβει τις εκκαθαρίσεις.

Σημειώνεται ότι μετά την νομική σύσταση, ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Μισέλ Μπαρνιέ, εξέφρασε συμβιβαστική πρόταση, δηλώνοντας πως η Κομισιόν θα μπορούσε να αναλάβει τελικά τα ηνία για περιορισμένο χρονικό διάστημα μεταφέροντας τελικά την αρμοδιότητα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v