Μαρόκο: Αγόρασε «hedging» για άνοδο των τιμών πετρελαίου

Η κυβέρνηση αγόρασε call options για ευρωπαϊκό ντήζελ, που δίνουν στο Μαρόκο το δικαίωμα αγοράς του καυσίμου σε προκαθορισμένη τιμή για το υπόλοιπο έτος.

Μαρόκο: Αγόρασε «hedging» για άνοδο των τιμών πετρελαίου

Το Μαρόκο έγινε η πρώτη χώρα που εισάγει πετρέλαιο η οποία στρέφεται στην Wall Street για να προστατευτεί από την άνοδο τιμών του μαύρου χρυσού. Η κίνηση της μαροκινής κυβέρνησης καταδεικνύει το δύσκολο έργο που αντιμετωπίζουν κυβερνήσεις οι οποίες προσπαθούν να καταλαγιάσουν την κοινωνική δυσαρέσκεια που προκαλεί η άνοδος των τιμών καυσίμων.

Η κυβέρνηση αγόρασε παράγωγα συμβόλαια με τα οποία καλύπτεται (hedging) σε περίπτωση αναπάντεχης ανόδου στο κόστος εισαγόμενων καυσίμων.

Τα συμβόλαια που αγοράστηκαν μέσω αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών, καλύπτουν μεγάλο κομμάτι της προβλεπόμενης κατανάλωσης καυσίμων του Μαρόκο για το υπόλοιπο έτος και κόστισαν στην κυβέρνηση 50-60 εκατ. δολ. σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες.

Η κυβέρνηση αγόρασε call options για ευρωπαϊκό ντήζελ, που δίνουν στο Μαρόκο το δικαίωμα αγοράς του καυσίμου σε προκαθορισμένη τιμή για το υπόλοιπο έτος. Αν οι τιμές πέσουν, η κυβέρνηση έχει επιλογή αγοράς καυσίμων σε χαμηλότερες τιμές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v